fbpx

Botsing goederentreinen Maasvlakte kwam door fout treindienstleider

De frontale botsing tussen twee goederentreinen op 13 april 2012 op de Maasvlakte is veroorzaakt door een menselijke fout. De treindienstleider had per ongeluk op hetzelfde spoor twee treinen toegelaten die in tegengestelde richting reden. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd.

De fout kon gebeuren doordat het veiligheidssysteem van spoorbeheerder ProRail tekortschoot. Inmiddels heeft ProRail de situatie op de goederenspoorlijn verbeterd.

In het industrie- en havengebied werden wissels lokaal bediend en was het netwerk niet overal voorzien van seinen. Dit jaar stapt ProRail over naar het centrale beveiligingssysteem. "Hiermee heeft de spoorbeheerder adequaat gereageerd op de geconstateerde overtreding´´ aldus de inspectie.

Door de botsing ontspoorden 12 wagons. Twee machinisten raakten lichtgewond. Het spoor raakte zwaar beschadigd waardoor de spooraansluiting naar de ECT Delta Terminal enkele dagen was geblokkeerd.

Volgens de ILT werden de gevolgen van de botsing vergroot doordat de machinist van de HKG-goederentrein (nu RheinCargo) snel reed met een beperkt zicht. Daardoor overtrad hij de spoorwetgeving en kwam de trein niet tijdig tot stilstand. De ILT zal in 2013 bij RheinCargo een controle uitvoeren op de werking van het veiligheidszorgsysteem.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *