fbpx

CDA: bonus voor thuisblijvende treinreizigers bij winterweer

11 okt 2012 15:14

Het CDA wil treinreizigers die op winterse dagen thuisblijven belonen met een bonus. Dat stelt CDA Tweede Kamerlid Sander de Rouwe voor. Op die manier wil hij voorkomen dat treinen bij winterweer overvol raken.

NS en ProRail willen namelijk bij enige kans op sneeuw of strenge vorst 17 procent van de treinen schrappen. Reizigers in de Randstad hebben daardoor vaak twee reisverbindingen per uur, in plaats van vier. Om te voorkomen dat de rijdende treinen dan overvol raken, kan het helpen om reizigers te belonen om thuis te blijven, zo stelt het CDA. 

Positieve manier
De Rouwe: "Het is beter om de reiziger een bonus te geven bij winterweer, dan de top van de NS. Een winterbonus is een positieve manier om reizigers een alternatief te geven en het ontlast tegelijkertijd de kwetsbare spoorsituatie.´´

Bonus NS-directie
Overigens heeft NS-topdirecteur Bert Meerstadt tot nu toe geen bonus ontvangen vanwege de winterproblemen. In 2009 stond hij zijn bonus af aan een hulpactie voor Haïti, in 2010 kreeg hij geen bonus toegekend. Voor 2011 moet er nog een besluit vallen of de directie een bonus krijgt.

Spitsmijden
Hij maakt een vergelijking met de situatie op de weg. Proeven met spitsmijden op de weg hebben al geleid tot miljoenen minder autokilometers in de drukke uren. Volgens de Rouwe zijn veel reizigers met een bonus te verleiden zijn om bijvoorbeeld een dagje thuis te werken of om vrij te nemen. Ook voor treinreizigers is er nu een proef spitsmijden,