fbpx

CDA: Staatssecretaris moet ingrijpen bij winterdienstregeling NS

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) moet ingrijpen bij NS en ProRail om te voorkomen dat reizigers opnieuw bij de eerste sneeuw te maken krijgt met een landelijk uitgeklede dienstregeling. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe bepleit dat donderdag in een Kamerdebat.

Volgens hem zijn NS en ProRail op het moment alleen bezig met "lapmiddelen´´, maar dreigt de reiziger weer in de kou te staan deze winter. De Rouwe noemt de be- en bijsturing het echte probleem. Het kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat dit probleem pas mogelijk over 5 jaar is opgelost.

Het stappenplan dat voor dit najaar beloofd is, is niet genoeg voor het CDA. "Staatssecretaris, hou alsjeblieft op met pappen en nathouden en zorg dat er een oplossing komt.´´ Ze moet ook kijken naar andere landen waar meer sneeuw valt, maar toch minder problemen op het spoor zijn. Ook wijst De Rouwe erop dat regionale vervoerders in Nederland geen treinen schrappen. 

Staatssecretaris Mansveld blijft echter bij haar aanpak. Het is haar ambitie dat de winterproblemen op het spoor over 3 jaar voorbij zijn. Een garantie of dat gaat lukken durfde de bewinsvrouw niet te geven. Wel garandeerde ze dat de problemen over 5 jaar opgelost moeten zijn. "Daarna hebben we ook in Nederland de winterharde wissels van Zwitserse kwaliteit", aldus de Staatssecretaris. De Rouwe vindt de plannen prima, maar het tempo van de staatssecretaris veel te laag. 

Een aantal Kamerleden wilde weten of de impact van de aangepaste dienstregeling verkleind kan worden door vaker regionaal treinen op te heffen, in plaats van landelijk. Mansveld gaf aan dat de spoorsector kijkt of de winterdienstregeling verder verbeterd kan worden.

Dat er door winterse omstandigheden minder treinen rijden, vindt de VVD-Kamerlid Betty de Boer prima. Maar deze winter zouden er wel flink langere treinen moeten rijden, meent zij. "Zoals de reizigers vorig jaar vervoerd werden, vind ik onverantwoordelijk en onveilig. Er zaten veel te veel mensen in veel te korte treinen. Je moet er toch niet aan denken dat er paniek uitbreekt in een trein waar de mensen tegen de ramen aangeplakt zitten.´´

Mansveld erkent dat de treinen afgelopen winter soms te kort en daardoor te vol waren. Wel wees ze erop dat het treinverkeer niet landelijk ontregeld raakte. Volgens haar verliep de afgelopen winter daarom relatief goed. Mansveld verwacht de komende winter een verdere verbetering. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl.  Foto´s: (c) Daud Pechler