fbpx

Celstraffen voor mishandeling NS-personeel

01 apr 2015 13:41

Een dertigjarige man heeft woensdag een celstraf van een jaar gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij in december een conducteur en een machinist van de NS heeft mishandeld op het station van Almelo. Een twintigjarige medeverdachte werd veroordeeld tot vier maanden celstraf. Ook moeten ze respectievelijk 1360 euro en 600 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen.

De twee mannen, uit Rijssen en Schiedam, hadden begin december een meisje lastiggevallen op een perron in Rijssen en in een trein naar Almelo. Een conducteur sprak de mannen daarop aan en zocht voor de vrouw een andere plek in de trein. Op het station in Almelo stapten de twee op de conducteur af en sloegen ze op hem in. Hij werd bovendien tegen zijn hoofd geschopt toen hij al op de grond lag. De machinist schoot te hulp, maar liep ook flinke klappen op en werd over het perron gesleurd. Passagiers uit de trein schoten niet te hulp, maar sloegen op de vlucht.

Ongeveer 150 machinisten en conducteurs waren op 18 maart bij de behandeling van de zaak. Ze wilden zo hun collega’s steunen en aandacht vragen voor toenemend geweld tegen NS-personeel. De vonnissen vallen lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie (OM). De aanklager wilde dat de oudste man vijftien maanden celstraf zou krijgen, waarvan vijf voorwaardelijk. De jongste van de twee moest wat justitie betreft negen maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk.

De straffen zijn veel hoger dan wat bij een dergelijke mishandeling doorgaans wordt opgelegd. Het OM en de rechtbank vinden de hogere straffen gepast, omdat conducteurs en machinisten een publieke taak uitoefenen en daarom extra bescherming verdienen.

"Wij kunnen ons vinden in de uitspraak´´, zo stellen de conducteur en de machinist van de NS. "Het is fijn dat de zaak nu is afgesloten.´´ 

Als het aan de vakbond voor rijdend personeel VVMC ligt had het vonnis wel wat zwaarder mogen zijn. "Voor de betrokkenen is het prettig dat er een uitspraak is, en we zijn blij dat er aandacht is voor het probleem, maar de straffen hadden wat ons betreft hoger gemogen. Elke dag zijn er collega´s die met agressie worden geconfronteerd", reageerde vakbondsbestuurder Wim Eilert.

(c) ANP