fbpx

CEO moederbedrijf bouwer Fyra stapt op

15 feb 2013 16:59

De CEO van het moederbedrijf van de bouwer van de V250-treinen voor de Fyra stapt op. Giuseppe Orsi heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Hij raakte in opspraak na beschuldigingen van het aannemen van steekpenningen bij een Indiase helikopterdeal. Het Indiase ministerie van defensie wil vanwege de aantijgingen afzien van het contract.

Het Italiaanse defensiebedrijf Finmeccanica is het moederbedrijf van AnsaldoBreda, dat de V250-treinen bouwt, en van helikopterfabrikant Agusta Westland.

Het Indiase ministerie van defensie liet vrijdag weten af te willen zien van het contract om voor 750 miljoen dollar (561 miljoen euro) aan helikopters te kopen. Het Italiaanse bedrijf zou de order door middel van steekpenningen hebben bemachtigd. India is een eigen onderzoek gestart om de zaak te onderzoeken.

Orsi werd dinsdag in Milaan opgepakt. Een andere topman van het bedrijf staat onder huisarrest. Een dag later werd Orsi door het bestuur uit zijn functie van bestuursvoorzitter gezet. De financiële topman heeft die functie tijdelijk op zich genomen. Orsi heeft vrijdag in een brief zijn vertrek definitief bevestigd. Hij stelt niets misdaan te hebben en altijd ´in het belang van Finmeccanica´ te hebben gewerkt.

Ook Orsi´s voorganger moest aftreden vanwege de corruptiebeschuldigingen. Uiteindelijk is echter nooit aangifte tegen Pier Francesco Guarguaglini gedaan.

Het Indiase ministerie heeft Finmeccanica een week gegeven om te reageren op het besluit om het contract te vernietigen. Het contract voor twaalf helikopters werd in 2010 gesloten, drie helikopters zijn al geleverd. Het ministerie stelt dat het contract kan worden ontbonden als sprake is van steekpenningen.

India wil de komende tien jaar tachtig miljard dollar in zijn verouderde krijgsmacht steken om de zich te kunnen weren tegen buurlanden China en Pakistan. De laatste jaren is het land de belangrijkste koper geworden van defensiematerieel. Tussen 2007 en 2011 kreeg Finmeccanica per jaar gemiddeld voor 334 miljoen dollars aan orders van de Indiase regering.

Treinreiziger.nl / Novum