fbpx

ChristenUnie: Stop sluipende bezuiniging spoor

Het kabinet is "opeens" niet van plan de 4,5 miljard voor het Programma Hoogfrequent Spoor  met de inflatie mee te laten stijgen. Tegelijkertijd trekt de Minister van Infrastructuur wel extra geld uit voor verbreding van snelwegen. Dat zorgt voor onvrede bij de ChristenUnie. Kamerlid Arie Slob heeft daarom vragen gesteld.

"De ChristenUnie vindt dat de bezuinigingen op infrastructuur eerlijk moet worden verdeeld over weg en spoor. In het regeerakkoord is gekozen voor bezuinigingen op de exploitatie en het onderhoud van het spoor terwijl in wegen juist extra wordt geïnvesteerd. Daar bovenop werd deze week bekend dat minister Schultz ook bezuinigd op de aanleg van nieuw spoor in de Randstad terwijl ze extra geld beschikbaar stelt voor wegprojecten" stelt Slob.

Eenzijdig
Voor uitbreiding van het aantal treinen op de belangrijkste corridors in de Randstad is 4,5 miljard euro beschikbaar in het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. “De minister past ineens geen inflatiecorrectie meer toe waardoor er moet worden gesneden in de plannen”, aldus Slob. De ChristenUnie wil weten waarom de minister eenzijdig deze maatregel neemt. "De minister heeft juist vorige week besloten het budget voor de verbreding van de A6, A9, A10 en A1 rond Amsterdam en Almere vanwege de gestegen bouwkosten met bijna 200 miljoen te verhogen tot 4,4 miljard euro, en mogelijk komt hier nog 1 miljard bovenop omdat er nog veel onzekerheden zijn. Deze wegverbreding is hard nodig, maar de minister moet niet meten met twee maten”.

Almere
Het Kamerlid maakt zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van Almere over het spoor. “Van de 4,5 miljard is 1,5 miljard beschikbaar voor het spoor naar Almere. Dit was te weinig voor volledige spoorverdubbeling waardoor er nu wordt gekeken naar seinoptimalisatie. Het is nog maar de vraag of hiermee voldoende extra treinen kunnen rijden. Je kunt hier in ieder geval niet verder op bezuinigen.!”