Cinque Terre per trein: ontdek de betoverende Italiaanse Rivièra

De Cinque Terre is prima per trein bereikbaar, ook vanuit Nederland. Wil je toch liever op een andere manier naarItalië reizen? Dat kan natuurlijk ook. Dan nog steeds kan de trein handig zijn. Want met de Cinque Terre Express zijn de vijf charmante dorpjes van deze regio het beste bereikbaar.

Vanuit Nederland naar de Cinque Terre

Wil je per trein vanuit Nederland naar de Cinque Terre? Dan kun je dat het beste doen in twee etappes. Reis bijvoorbeeld eerst overdag met de ICE naar Basel, en een dag later van Basel via Milaan naar de Cinque Terre. Je kunt ook kiezen voor de nachttrein Amsterdam – Zürich, en vervolgens via Milaan naar Levanto, Vernazza of Monterosso. Op de terugreis kan ook de nachttrein La Spezia – Stuttgart uitkomst bieden.

Heb je geen zelf om alles te organiseren? Dan biedt Treinrondreis.nl uitkomst. Zie de Rondreis Cinque Terre + Lugano per trein.

Cinque Terre Express

Verblijf je in de omgeving van de Cinque Terre? Dan kun je de vijf schilderachtige dorpjes het beste per trein bereiken. De stadjes zijn grotendeels autovrij. De Cinque Terre Express verbindt La Spezia met Levanto. De treinen zijn erg populair, dus houd er rekening mee dat ze behoorlijk vol kunnen zijn.

Vanuit La Spezia Centrale stop de trein op de volgende stations:

  1. Riomaggiore: het eerste dorp van de Cinque Terre dat je tegenkomt als je vanuit La Spezia reist. Het staat bekend om zijn kleurrijke huizen en smalle straatjes.
  2. Manarola: bekend om zijn wijnproductie, is Manarola een prachtige bestemming met opvallende klifwoningen en een charmante haven.
  3. Corniglia: het enige dorp van de Cinque Terre dat niet direct aan zee ligt, maar bovenop een heuvel. Het biedt adembenemende panoramische uitzichten.
  4. Vernazza: met zijn schilderachtige haven en mooie strand, wordt Vernazza vaak beschouwd als het meest pittoreske van de vijf dorpen.
  5. Monterosso: dit is het grootste dorp en het heeft van de vijf dorpen het meest uitgebreide strand.

De meeste treinen eindigen vervolgens in Levanto. Vaak gaat er één trein per uur door naar Sestri Levante. Een treinreis van La Spezia naar Riomaggiore duurt circa tien minuten, de stations in de Cinque Terre volgen vervolgens kort op elkaar. Na een rit van in totaal 30 minuten wordt La Spezia bereikt.

Frequentie

De Cinque Terre Express rijdt het hele jaar door met een hoge frequentie, wat het gemakkelijk maakt om de dorpen te bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over het vervoer. Tijdens het hoogseizoen (april tot oktober), vertrekt er meestal elke 15 à 30 minuten een trein, van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond. Meestal rijden er drie regionale treinen per uur. Twee treinen vormen samen een halfuursdienst. Daarnaast rijdt er vaak nog een regionale trein die na Levanto nog doorgaat naar Sestri Levante.

Treintickets & Cinque Terre Card

Tickets voor de Cinque Terre Express kunnen worden gekocht op de treinstations, bij automaten of online via de website van Trenitalia, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië. De prijs voor een enkele reis varieert, afhankelijk van het vertrek- en aankomststation, maar ligt meestal rond de vijf euro.

Daarnaast kun je ook kiezen voor de Cinque Terre Card, die onbeperkt reizen op de Cinque Terre Express voor een dag omvat, evenals toegang tot wandelpaden en wifi in de bezoekerscentra. De standaard Cinque Terre Card kost achttien euro voor een dag. Voor kinderen, families en senioren (70+) zijn er gereduceerde tarieven.

De Cinque Terre Cards zijn te koop op elk treinstation, en daarnaast bij de Tourist Informatie-punten in Cinque Terre, Levanto en La Spezia. Let op: de Cinque Terre Card is niet geldig in intercity’s. Die rijden echter ook niet frequent en stoppen ook niet overal.

This post was last modified on 30 mei 2023 16:02

Bekijk reacties

  • De nachttrein vanuit La Spezia gaat naar München Ost (en Wenen) en nietdoor naar Stuttgart, dus dat is niet echt een alternatief vergeleken met de Zürich / Basel optie.

Share

Recent Posts

Comfortabel of niet: lang leve de nachttrein!

Met de nachttrein op vakantie. Steeds meer mensen proberen het. Karolien van Wijk is inmiddels…

37 minuten terug

Stichting Hondekop lonkt naar pendeltrein Spoorwegmuseum en doet aanvraag bij ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een bijzondere open access-aanvraag gekregen: Stichting Hondekop wil…

2 uur terug

Heijnen: NS moet spitsheffing opnieuw overwegen

De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair…

3 dagen terug

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

5 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

6 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

7 dagen terug