Cinque Terre per trein: ontdek de betoverende Italiaanse Rivièra

De Cinque Terre is prima per trein bereikbaar, ook vanuit Nederland. Wil je toch liever op een andere manier naarItalië reizen? Dat kan natuurlijk ook. Dan nog steeds kan de trein handig zijn. Want met de Cinque Terre Express zijn de vijf charmante dorpjes van deze regio het beste bereikbaar.

Vanuit Nederland naar de Cinque Terre

Wil je per trein vanuit Nederland naar de Cinque Terre? Dan kun je dat het beste doen in twee etappes. Reis bijvoorbeeld eerst overdag met de ICE naar Basel, en een dag later van Basel via Milaan naar de Cinque Terre. Je kunt ook kiezen voor de nachttrein Amsterdam – Zürich, en vervolgens via Milaan naar Levanto, Vernazza of Monterosso. Op de terugreis kan ook de nachttrein La Spezia – Stuttgart uitkomst bieden.

Heb je geen zelf om alles te organiseren? Dan biedt Treinrondreis.nl uitkomst. Zie de Rondreis Cinque Terre + Lugano per trein.

Cinque Terre Express

Verblijf je in de omgeving van de Cinque Terre? Dan kun je de vijf schilderachtige dorpjes het beste per trein bereiken. De stadjes zijn grotendeels autovrij. De Cinque Terre Express verbindt La Spezia met Levanto. De treinen zijn erg populair, dus houd er rekening mee dat ze behoorlijk vol kunnen zijn.

Vanuit La Spezia Centrale stop de trein op de volgende stations:

  1. Riomaggiore: het eerste dorp van de Cinque Terre dat je tegenkomt als je vanuit La Spezia reist. Het staat bekend om zijn kleurrijke huizen en smalle straatjes.
  2. Manarola: bekend om zijn wijnproductie, is Manarola een prachtige bestemming met opvallende klifwoningen en een charmante haven.
  3. Corniglia: het enige dorp van de Cinque Terre dat niet direct aan zee ligt, maar bovenop een heuvel. Het biedt adembenemende panoramische uitzichten.
  4. Vernazza: met zijn schilderachtige haven en mooie strand, wordt Vernazza vaak beschouwd als het meest pittoreske van de vijf dorpen.
  5. Monterosso: dit is het grootste dorp en het heeft van de vijf dorpen het meest uitgebreide strand.

De meeste treinen eindigen vervolgens in Levanto. Vaak gaat er één trein per uur door naar Sestri Levante. Een treinreis van La Spezia naar Riomaggiore duurt circa tien minuten, de stations in de Cinque Terre volgen vervolgens kort op elkaar. Na een rit van in totaal 30 minuten wordt La Spezia bereikt.

Frequentie

De Cinque Terre Express rijdt het hele jaar door met een hoge frequentie, wat het gemakkelijk maakt om de dorpen te bezoeken zonder je zorgen te hoeven maken over het vervoer. Tijdens het hoogseizoen (april tot oktober), vertrekt er meestal elke 15 à 30 minuten een trein, van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond. Meestal rijden er drie regionale treinen per uur. Twee treinen vormen samen een halfuursdienst. Daarnaast rijdt er vaak nog een regionale trein die na Levanto nog doorgaat naar Sestri Levante.

Treintickets & Cinque Terre Card

Tickets voor de Cinque Terre Express kunnen worden gekocht op de treinstations, bij automaten of online via de website van Trenitalia, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië. De prijs voor een enkele reis varieert, afhankelijk van het vertrek- en aankomststation, maar ligt meestal rond de vijf euro.

Daarnaast kun je ook kiezen voor de Cinque Terre Card, die onbeperkt reizen op de Cinque Terre Express voor een dag omvat, evenals toegang tot wandelpaden en wifi in de bezoekerscentra. De standaard Cinque Terre Card kost achttien euro voor een dag. Voor kinderen, families en senioren (70+) zijn er gereduceerde tarieven.

De Cinque Terre Cards zijn te koop op elk treinstation, en daarnaast bij de Tourist Informatie-punten in Cinque Terre, Levanto en La Spezia. Let op: de Cinque Terre Card is niet geldig in intercity’s. Die rijden echter ook niet frequent en stoppen ook niet overal.

This post was last modified on 30 mei 2023 16:02

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

11 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

17 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

3 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

4 dagen terug