Mooiste treinreizen door Italië: langs de kust en door de bergen

Verken Italië per trein. De trein brengt je niet alleen van a naar b, maar laat je ook genieten van het landschap. Italië heeft verschillende mooie spoorlijnen, vooral langs de kust. Maar er zijn ook prachtige treinreizen te maken in een bergachtige omgeving. Zeker in de grensstreek met Zwitserland en Oostenrijk. In dit artikel een overzicht van de mooiste treinreizen van Italië.

Bernina Express

Een aantal prachtige Zwitserse spoorlijnen eindigt in Italië. De beroemdste is misschien wel de Bernina Express, die Chur met Tirano verbindt. Maar we kunnen dit eigenlijk nauwelijks een Italiaanse treinreis noemen. De rit vindt namelijk vrijwel volledig plaats in Zwitserland, slechts de laatste drie kilometer van de lijn bevindt zich in Italië. Meer over mooie treinreizen in Zwitserland.

Centovalli, rit door 100 dalen

Een andere mooie spoorlijn tussen Zwitserland en Italië is de treinreis met de Centovalli spoorlijn. Deze treinreis verbindt het Zwitserse Locarno met Domodossola in Italië. De trein gaat gestaag de hoogte in, zodat je van een steeds mooier uitzicht geniet. Het letterlijke hoogtepunt van de reis is bij Santa Maria Maggiore, waar je een hoogte van 836 meter bereikt. De reis voert bovendien over maar liefst 83 bruggen en viaducten, die stuk voor stuk een weids uitzicht over de omgeving bieden.

Genua – Cinque Terre

Misschien wel de mooiste treinreis binnen Italië is de treinreis van Genua via de Cinque Terre naar La Spezia. Hier rijdt de trein parallel langs de kust en heb je mooi uitzicht op de Ligurische Zee. Op deze route rijden zowel regionale treinen als intercity’s. De intercity’s beginnen veelal in Milaan. Als je de intercity neemt, bereik je na ongeveer een uur Levanto. Levanto wordt ook wel het zesde dorp van de Cinque Terre genoemd. Hier start ook de Cinque Terre Express, de trein die de pittoreske dorpjes van de Cinque Terre verbindt met La Spezia. Dit is een prachtige rit, maar nog leuker is het om in de dorpjes de trein te verlaten en de prachtige omgeving te ontdekken. De treinrit Levanto – La Spezia duurt ongeveer dertig minuten.

Circumetnea (Sicilië)

Foto: Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Een onvergetelijke treinervaring is ook de treinreis met de Circumetnea-trein, op Sicilië. Met een kleine dieseltrein maak je een prachtige treinrit rond de voet van de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa. De trein baant zich een weg door de wijngaarden, en op de achtergrond is de Etna vulkaan te zien. De trein stopt ook bij kleine dorpjes als als Paternò, Adrano, Randazzo en Giarre. De volledige treinreis duurt ruim drie uur. Rond de vulkaan bereikt de trein een hoogte van 1.000 meter. 

Trenino Verde (Sardinië)

Foto: Lucky Team Studio / Shutterstock.com

Nog zo een prachtige treinreis is in Italië te maken op het eiland Sardinië. Het gaat om de Trenino Verde, of als we het vertalen: het groene treintje. Net als de Circumetnea van Sicilië is de trein in Sardinië ook een smalspoortreintje. Er zijn meerdere trajecten, het totale netwerk is zo’n zeshonderd kilometer. De langste rit is van Mandas in het binnenland naar Arbatax aan de kust. Deze reis duurt zo’n vijf uur. Onderweg word je ook hier getrakteerd op mooie uitzichten. De treinreis voert door het hart van Sardinië, langs kronkelende rivieren en door dichte bossen. Ook komt de trein langs historische dorpjes waarbij het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan.

Ionische spoorlijn: Taranto met Reggio di Calabria

De Ionische spoorlijn bij Torre Melissa, een regionale trein. Foto: Giorgio Stagni – CC BY-SA 3.0

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, is de spoorlijn langs de kust van de Ionische Zee. Geregeld is het strand en de zee zichtbaar. Deze spoorlijn verbindt Taranto met Reggio di Calabria Centrale. Wil je de volledige spoorlijn afleggen? Dan ben je wel even bezig want de rit van Taranto naar Reggio Calabria duurt met de directe intercity zes à zeven uur. De spoorlijn wordt ook wel Ionian Railway genoemd, of zoals de Italianen zeggen: Ferrovia Jonica. De totale route is 472 kilometer.

Treinreis Genua – Ventimiglia – Nice

Een andere mooie route langs de Italiaanse kust is de spoorlijn Genua – Ventimiglia. Deze treinreis langs de Italiaanse Rivièra heeft zeker zijn charme. Je passeert kustplaatsen met kleurrijke huizen en hebt regelmatig prachtig uitzicht op zee. In Ventimiglia eindigt het Italiaanse deel van de route, maar het mooiste is om per trein langs de kust te vervolgen naar Nice in Frankrijk.

This post was last modified on 30 mei 2023 12:55

Share

Recent Posts

Vervoerregio Amsterdam steekt 111 miljoen in toegankelijkheid OV

De Vervoerregio Amsterdam gaat in drie jaar tijd in totaal 111 miljoen euro steken in…

1 uur terug

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

1 dag terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

1 dag terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

1 dag terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug