fbpx

Coalitie verdeeld over concessie spoor

31 dec 2010 11:31

Als het aan het CDA ligt wordt het Nederlandse Hoofdrailnet in 2015 aanbesteed en is het allerminst zeker of NS ook na 2015 op het Nederlandse spoor kan rijden. De VVD ziet niets in een aanbesteding en wil het spoor gunnen aan de Nederlandse Spoorwegen.

CDA
Het huidige contract loopt af in 2015. Volgens regels van de Europese Unie kan Nederland het spoor nogmaals onderhands aan NS gunnen. Maar het CDA ziet meer in een openbare aanbesteding. CDA-Tweede-Kamerlid Maarten Haverkamp is teleurgesteld over de opstelling van de VVD. "In het regeerakkoord is afgesproken dat we meer spoor willen voor minder geld. Daarom verbaast deze stap van de VVD me zeer, zeker omdat collega Aptroot van de VVD al drie keer heeft geëist dat de NS-directie weg moet."

VVD
Charlie Aptroot (VVD) ziet het anders. "We hebben een jaar geleden al gezegd dat we niks zien in openbare aanbesteding, we willen er onderhands uitkomen met de NS. We handelen in de geest van het regeerakkoord: meer spoor voor minder geld, maar wel door met de NS. Als Deutsche Bahn een openbare aanbesteding zou winnen, dan verdwijnt de NS."
Aptroot ziet nog geen conflict in de coalitie. "Als het CDA iets anders roept, dan zijn ze even in de war. Dat is helemaal niet erg."