fbpx

Commotie op station Leiden veroorzaakt door reclamebureau

28 jan 2015 16:36

Een reclamebureau is opdrachtgever geweest van de man die woensdagochtend een vuilniszak met daarin een camera ophing in station Leiden Centraal. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen weten.

De vuilniszak werd als een verdacht pakketje beschouwd en daarom werd het station ontruimd en lag het treinverkeer bij Leiden urenlang stil. NS is in gesprek met het bedrijf over het hoe en waarom van deze actie, die tot veel commotie leidde. Welk reclamebureau het is, wil NS niet zeggen.

Niet bekend is of NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. "Daar is het nog veel te vroeg voor", aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Noch NS, noch spoornetbeheerder ProRail was op de hoogte van de camera die zou worden opgehangen in het Leidse station. NS begrijpt de commotie die ontstond. "Zeker in deze tijden zijn mensen extra alert op verdachte zaken. En veiligheid gaat voor", zegt de woordvoerster.

Het treinverkeer werd om half 9 stilgelegd. Reizigers moesten het station verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht met een robot de inhoud van de vuilniszak. Na het middaguur werd het sein veilig gegeven. Er werden geen explosieven aangetroffen, de treinen konden weer gaan rijden.

De politie was uren op zoek naar de man die de vuilniszak met camera en randapparatuur had opgehangen. Zijn signalement werd verspreid, het merk van zijn auto bekendgemaakt. Hij is geen verdachte meer. Het hele gebeuren berust vermoedelijk op een misverstand, liet de politie na afloop weten.

(c) ANP