fbpx

Conducteurs druk op bevrijdingsdag met onwetende studenten

05 mei 2011 14:52

De conducteurs in treinen hebben donderdag hun handen vol aan studenten die niet weten dat zij niet gratis met een OV-studentenweekkaart kunnen reizen met hun ov-kaart. Tientallen jongeren in het hele land zijn op de bon geslingerd of de trein uitgezet om alsnog een geldig vervoersbewijs aan te schaffen.

Studenten met een weekkaart moeten een kaartje kopen omdat de overheid Bevrijdingsdag tot feestdag heeft bestempeld. Jongeren met een weekendkaart mogen juist wel gratis reizen. "Bevrijdingsdag is altijd een lastige dag", zegt een woordvoerder van de NS. "Er bestaat al jaren verwarring over de vraag of dit wel of niet een feestdag is."  Er is ook altijd onduidelijkheid over goede vrijdag. 

DUO
De NS zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het bepalen van feestdagen. Dat doet de overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de voormalige IB-Groep. Voordat de ov-chipkaart zijn intrede maakte, stonden de feestdagen vermeld op de achterzijde van de kaart. Nu moeten studenten eerst op internet kijken of zij een kaartje moeten kopen.

Begrip
De woordvoerder heeft er begrip voor dat studenten mopperen over de onduidelijkheid. "De communicatie is niet altijd even goed. Maar de conducteurs doen gewoon hun werk. Zij kunnen twee dingen doen. De studenten ofwel de trein uitsturen of hen een boete geven." Wel zegt hij dat ook studenten beter moeten opletten of hun ov-kaart geldig is.

Gesprek
De NS wil binnenkort met DUO in gesprek over de communicatie.

Onderstaande foto meerdere oude OV-studentenkaarten zien. Niet altijd werd 5 mei als feestdag gespecificeerd. (Foto: Mart Hopman)

(c) Novum / Treinreiziger.nl