fbpx

Controleteams NS krijgen steekwerende vesten

Bijna zevenhonderd medewerkers van Service & Veiligheid van de NS worden binnenkort uitgerust met steekwerende vesten. Dat gebeurt op verzoek van het betrokken spoorpersoneel, schrijft Sp!ts donderdag.

De introductie van de steekvesten volgt na een geslaagde proef in Almere. Een directe aanleiding voor het dragen van de vesten is er volgens de NS niet. De wens voor de uitrusting leefde al langer omdat de medewerkers dikwijls betrokken zijn bij geweldsincidenten.

Incidenten
Vakbonden juichen het plan van de NS-medewerkers toe. Volgens FNV Spoor ligt het voor de hand dat de vesten worden ingezet bij risicovolle evenementen, het nachtnet en bij bepaalde risicovolle diensten. Ook de VVMC, vakbond voor rijdend personeel, is enthousiast. "Als zij vinden dat het nodig is, moet je daarnaar luisteren", zegt voorzitter Wim Eilert. "Elke week is er wel een geweldsincident."

Onduidelijk
De directie en de ondernemingsraad bespreken nog of het gaat om een advies of om een draagplicht. Ook is nog niet duidelijk bij welke diensten de vesten moeten worden gedragen. De regionale vervoerder RET in Rotterdam voerde al eerder steekvesten in. Bij Veolia en HTM wordt momenteel bekeken of het nodig is.