fbpx
Foto: (c) Deutsche Bahn AG

DB komt met nieuwe reserveringsregels. “Het is een lachertje.”

Deutsche Bahn beperkt het aantal reserveringen om drukke treinen te voorkomen. Maar volgens de Duitse media is het systeem zo lek als een mandje. Daarom noemt de krant Die Welt de nieuwe reserveringsregels een lachertje.

Minder zitplaatsen

Per trein is in het reserveersysteem nog maar 60 procent van het aantal stoelen beschikbaar. De bedoeling is dat alleen de stoelen bij het raam beschikbaar zijn, in de regel niet de gangplaatsen. Op plekken met een tafel is het iets anders: dan is er één raamplek en één zitplaats aan het gangpad beschikbaar. De gedachte is dat vreemde mensen niet bij elkaar komen te zitten.

Werkt niet

Het systeem klinkt in de basis logisch, maar volgens Duitse media werkt het niet. Allereerst zijn reizigers niet verplicht om te reserveren. Je mag gewoon zonder reservering gaan zitten op plekken die door het reserveringssysteem vrijgehouden worden. Daarnaast blijkt DB volgens Die Welt wel degelijk ook gangplaatsen actief aan te bieden. Vervolgens kan iemand anders ook de naastgelegen raamplaats boeken.

Foto: (c) Deutsche Bahn AG / Oliver Lang

Opmerkelijk, want volgens Deutsche Bahn zijn de nieuwe reserveringsregels al wel doorgevoerd. Een woordvoerder van Deutsche Bahn legt namelijk uit dat de zitplaatsen die naast elkaar worden aangeboden zijn bedoeld voor mensen uit hetzelfde huishouden. Alleen één detail: het reserveringssysteem houdt er geen rekening mee of iemand alleen reist of met meerdere personen. Zo kan het voorkomen dat nietsvermoedende individuele reizigers toch een zitplek krijgen aangeboden naast een vreemde. “Verrassend genoeg komt er niets terecht van de gehoopte afstand in de trein” concludeert de krant.

Aanmelden in Nederland

In Nederland is het systeem overigens niet veel beter. NS roept reizigers op om zich vooraf vanaf twee dagen tot een minuut voor vertrek aan te melden. Wie dat doet krijgt er geen gegarandeerde zitplek voor terug. In Nederland zijn sinds 1 juli alle zitplaatsen beschikbaar.

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter G.
3 jaren geleden

Voor hoelang is dit reserveringsbeleid gepland? En kan ik bij het uitkiezen van een zitplaats nog wel een gangpad zitplaats uitkiezen?

Johan
3 jaren geleden

Je zou denken dat het een kwestie is van bij elke enkele reservering de stoel ernaast voor dezelfde persoon te reserveren, en als regel in te voeren dat je aan het raam moet zitten. De vrij te houden stoel is dan gereserveerd en dus niet meer beschikbaar voor reizigers zonder reservering.

Rian van der Borgt
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Zo werkt het niet. Een gereserveerde maar niet ingenomen zitplaats komt 15 minuten na vertrek vrij voor andere reizigers.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rian van der Borgt

Als degene die gereserveerd heeft op een van beide stoelen zit, zijn beide gereserveerde stoelen ingenomen: de een om op te zitten, de ander om afstand te houden. Het kost één, misschien twee zinnen in de algemene voorwaarden om dat te regelen.

Ttttt
3 jaren geleden

In de intercity in Italië hebben ze gewoon stoclers opgeplakt op stoelen waar men niet mag zitten. Inderdaad volgens hetzelfde systeem: je kunt alleen de andere stoelen nog reserveren, en dat zijn de stoelen aan het raam of de diagonaal tegenovergestelden bij 4zits-tafeltjes.

Kan de DB dit niet gewoon doen. Gewoon een sticker met “verboden hier te zitten” opplakken. Misschien licht inefficiënt maar beter dan dit falende systeem wat ze nu hebben.