fbpx
Foto: (c) Deutsche Bahn AG

DB komt met nieuwe reserveringsregels. “Het is een lachertje.”

Deutsche Bahn beperkt het aantal reserveringen om drukke treinen te voorkomen. Maar volgens de Duitse media is het systeem zo lek als een mandje. Daarom noemt de krant Die Welt de nieuwe reserveringsregels een lachertje.

Minder zitplaatsen

Per trein is in het reserveersysteem nog maar 60 procent van het aantal stoelen beschikbaar. De bedoeling is dat alleen de stoelen bij het raam beschikbaar zijn, in de regel niet de gangplaatsen. Op plekken met een tafel is het iets anders: dan is er één raamplek en één zitplaats aan het gangpad beschikbaar. De gedachte is dat vreemde mensen niet bij elkaar komen te zitten.

Werkt niet

Het systeem klinkt in de basis logisch, maar volgens Duitse media werkt het niet. Allereerst zijn reizigers niet verplicht om te reserveren. Je mag gewoon zonder reservering gaan zitten op plekken die door het reserveringssysteem vrijgehouden worden. Daarnaast blijkt DB volgens Die Welt wel degelijk ook gangplaatsen actief aan te bieden. Vervolgens kan iemand anders ook de naastgelegen raamplaats boeken.

Foto: (c) Deutsche Bahn AG / Oliver Lang

Opmerkelijk, want volgens Deutsche Bahn zijn de nieuwe reserveringsregels al wel doorgevoerd. Een woordvoerder van Deutsche Bahn legt namelijk uit dat de zitplaatsen die naast elkaar worden aangeboden zijn bedoeld voor mensen uit hetzelfde huishouden. Alleen één detail: het reserveringssysteem houdt er geen rekening mee of iemand alleen reist of met meerdere personen. Zo kan het voorkomen dat nietsvermoedende individuele reizigers toch een zitplek krijgen aangeboden naast een vreemde. “Verrassend genoeg komt er niets terecht van de gehoopte afstand in de trein” concludeert de krant.

Aanmelden in Nederland

In Nederland is het systeem overigens niet veel beter. NS roept reizigers op om zich vooraf vanaf twee dagen tot een minuut voor vertrek aan te melden. Wie dat doet krijgt er geen gegarandeerde zitplek voor terug. In Nederland zijn sinds 1 juli alle zitplaatsen beschikbaar.

7 gedachten aan “DB komt met nieuwe reserveringsregels. “Het is een lachertje.””

  1. Wouter G. schreef:

    Voor hoelang is dit reserveringsbeleid gepland? En kan ik bij het uitkiezen van een zitplaats nog wel een gangpad zitplaats uitkiezen?

    1. Hildebrand, treinreiziger.nl schreef:

      Vanwege verwachte kerstdrukte is dit nu de aanleiding, ik verwacht tot nader order. Bij DB kun je in proces aangeven de plattegrond te willen zien, dan kun je de beschikbare stoelen zien

  2. Johan schreef:

    Je zou denken dat het een kwestie is van bij elke enkele reservering de stoel ernaast voor dezelfde persoon te reserveren, en als regel in te voeren dat je aan het raam moet zitten. De vrij te houden stoel is dan gereserveerd en dus niet meer beschikbaar voor reizigers zonder reservering.

    1. Rian van der Borgt schreef:

      Zo werkt het niet. Een gereserveerde maar niet ingenomen zitplaats komt 15 minuten na vertrek vrij voor andere reizigers.

      1. admin schreef:

        Je zou natuurlijk gewoon kunnen zeggen: gangplaatsen momen niet gebruikt worden. Punt. Of dat wenselijk is, is iets anders. Ik denk overigens dat het beleid minder dom is dan Duitse media schetsen. Een deel van de mensen wil een gereserveerde zitplaats. Die mensen zullen later of niet reizen als dat niet lukt. Dus het zal helpen om mensen beter gespreid te krijgen, maar het is natuurlijk niet volledig effectief.

      2. Johan schreef:

        Als degene die gereserveerd heeft op een van beide stoelen zit, zijn beide gereserveerde stoelen ingenomen: de een om op te zitten, de ander om afstand te houden. Het kost één, misschien twee zinnen in de algemene voorwaarden om dat te regelen.

  3. Ttttt schreef:

    In de intercity in Italië hebben ze gewoon stoclers opgeplakt op stoelen waar men niet mag zitten. Inderdaad volgens hetzelfde systeem: je kunt alleen de andere stoelen nog reserveren, en dat zijn de stoelen aan het raam of de diagonaal tegenovergestelden bij 4zits-tafeltjes.

    Kan de DB dit niet gewoon doen. Gewoon een sticker met “verboden hier te zitten” opplakken. Misschien licht inefficiënt maar beter dan dit falende systeem wat ze nu hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *