fbpx

Debat aanpak winterweer spoor uitgesteld

11 okt 2012 16:52

De Tweede Kamer debatteert donderdag niet over de chaos op het spoor van afgelopen winter. Reden daarvoor is dat de Kamer vindt dat minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) een vertrouwelijk rapport daarover te laat naar de Kamer heeft gestuurd.

Dat rapport ligt sinds woensdagavond vertrouwelijk ter inzage. Veel Kamerleden hebben daarom nog niet de kans gehad om het stuk goed te bestuderen. Daarom is besloten het debat daarover uit te stellen tot na de herfstvakantie. Wel krijgen de politici donderdagochtend een technische briefing over het rapport, die eveneens vertrouwelijk is.

Het rapport van de NS en spoorbeheerder ProRail naar de chaos op het spoor in februari kan volgens Schultz niet openbaar worden omdat het bedrijfsgevoelige informatie bevat. Als de gegevens openbaar zouden worden, kunnen ‘concurrerende spoorbedrijven hun voordeel doen met inzichten in die processen’, stelt de bewindsvrouw. Om dezelfde reden heeft de minister WOB-verzoeken naar het rapport afgewezen.

De Telegraaf schreef eerder over de inhoud van het rapport; daaruit zou blijken dat de problemen op het spoor in de winter het gevolg waren van een gebrekkige organisatie en niet van materieelpech.

Na de briefing is er in de Kamer wel gedebateerd over andere spoorse onderwerpen, zoals de HSL en de Betuweroute.