fbpx

Dienst Metro: Noord-Zuidlijn niet extreem kwetsbaar door enkelspoor

27 nov 2014 22:11

De Noord/Zuidlijn wordt door het enkelspoor bij Amsterdam Zuid/WTC niet extreem kwetsbaar. Dat zegt projectleider Pelle de Wit van Dienst Metro naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad. Ook capaciteitsmanager Hans Smit spreekt tegen dat de metrolijn snel lamgelegd zou kunnen worden door een storing op het enkelvoudige traject. 

Volgens het NRC Handelsblad is er een risico dat het metroverkeer op de gehele Noord/Zuidlijn tot stilstand komt als er een metro defect gaat op het enkelvoudige spoor bij Amsterdam Zuid. Maar volgens capaciteitsmanager Hans Smit is die angst overdreven. “Een verstoring in een tunnel is natuurlijk altijd vervelend en geeft vertraging. Maar ik heb liever dat een metro bij station Zuid strandt, dan bij de Vijzelgracht, want dan kun je tenminste nog keren bij Europaplein”, legt hij uit. Wel geeft hij toe dat de lijn flexibeler en robuuster zal zijn als er twee sporen zijn. “Maar enkelspoor gaat vooralsnog niet de problemen opleveren waarop in het NRC-artikel gewezen wordt.”

Ook meldde de krant dat de lijn mogelijk de reizigersstroom niet aan kan als meer mensen dan verwacht met de nieuwe metro mee willen. Smit: “Er kan 12 keer per uur een metro aankomen en vertrekken, zoals nu de bedoeling is en dat is voldoende. Maar er zit nog rek in tot ongeveer 16 keer per uur. Overigens zal GVB nog samen met de Stadsregio Amsterdam bepalen hoe hoog de frequentie van de Noord/Zuidlijn definitief wordt.”

Op Amsterdam Zuid zullen er ook maatregelen getroffen worden om bij grote reizigersaantallen de veiligheid te kunnen garanderen. “Als je daar geen extra maatregelen voor zou nemen, dan zou je mogelijk niet voldoende capaciteit hebben op zeer drukke momenten in de spits. Juist daarom gaan we de trappen verbreden, de lift verplaatsen en het perron overkappen. Bovendien wordt het perron langer en breder gemaakt en hebben de nieuwe M5-metro’s 24 deuren, zodat passagiers snel in- en uit kunnen stappen. Dit biedt voldoende capaciteit totdat het station verbouwd is”, stelt projecteider Pelle de Wit.