fbpx

Dienstregeling rond Amersfoort en Twente in 2013

29 feb 2012 11:59

Vanaf zondag 9 december gaat de dienstregeling 2013 in. Vanaf dat moment wijzigt ook de dienstregeling rond Amersfoort aanzienlijk. Tussen Amersfoort en Hengelo komen er bovendien enkele treinen bij. Dat blijkt uit een adviesaanvraag die NS aan het consumentenoverleg Locov heeft gezonden.

Amersfoort staat nu nog bekend als groot overstapstation. Het zal ook in 2013 een belangrijk overstapstation blijven, maar niet zo belangrijk als nu. Vanuit Amersfoort komen er minder rechtstreekse treinen naar Rotterdam, Groningen en Leeuwarden. Dat komt omdat er in de dienstregeling 2013 veel minder vaak gesplitst en gecombineerd worden. 

Twente – Amersfoort
Vanuit Enschede blijfven er twee intercity´s per uur rijden naar Amersfoort. De treintijden worden echter met een kwartier opgeschroven. Na Amersfoort gaat de intercity één keer per uur door naar Schiphol en één keer per uur door naar Den Haag Centraal. Er is geen treindeel meer voor Rotterdam. Wie naar Rotterdam wil moet in de toekomst in Utrecht op hetzelfde perron overstappen. De spits intercity Deventer – Amersfoort zal vanaf 2013 niet meer doorrijden naar Rotterdam, maar als intercity naar Amsterdam Centraal. Utrecht wordt vanuit Deventer dus veel minder vaak rechtstreeks bediend.

Internationale trein
De zeven internationale treinen uit Duitsland rijden tussen Hengelo en Amersfoort niet meer als reguliere intercity, maar als extra trein bovenop de bestaande twee intercity´s per uur.  Vanaf Amersfoort rijdt de trein niet meer door naar Schiphol, maar naar Amsterdam Centraal. Tussen Amersfoort en Amsterdam zal de internationale trein wel integereren in de reguliere intercitydienst.

Twente
Doordat de intercity Enschede – Amersfoort een kwartier opschuift, gaan er diverse aansluitingen verloren. Het gaat bijvoorbeeld om de stoptrein Apeldoorn – Zutpen. Ook de aansluiting in Deventer op de IJssellijn (Zwolle – Arnhem) gaat verloren. Op momenten dat de internatinale trein uit Duitsland rijdt, is er een alternatief. Maar op momenten dat deze niet of niet op tijd rijdt zullen een aantal reizigers langer onderweg zijn. NS gaat er vanuit dat reizigers door de wijzigingen andere keuzes zullen maken. 

Amersfoort – Amsterdam / Schiphol
Tussen Amersfoort en Hilversum gaat er ieder kwartier een intercity rijden. Nu rijden er ook vier intercity´s , maar minder goed verspreid. Het ene kwartier zal de intercity naar Amsterdam Centraal gaan, het andere kwartier naar Schiphol. De sprinter Utrecht – Weesp – Hoofddorp hoeft in Weesp nog maar te wachten op één intercity, waardoor de reistijd van deze trein versneld kan worden en ook de stoptreinen beter gespreid gaan rijden.

Amersfoort – Den Haag Centraal / Rotterdam Centraal
De intercity´s richting Utrecht worden aldaar niet meer gesplitst. Twee keer per uur gaat er een intercity rijden naar Den Haag Centraal en twee keer per uur (nu vier) naar Rotterdam Centraal. Op het moment dat de intercity naar Den Haag rijdt kunnen reizigers in Utrecht aan de overzijde van het perron overstappen op de intercity naar Rotterdam. Als de trein naar Rotterdam gaat kunnen reizigers juist overstappen op de trein naar Den Haag.

Intercity treindienst rond Amersfoort in detail:

  • 1x per uur Intercity Enschede – Den Haag Centraal. Trein stopt op de gebruikelijke intercity stations, maar met nieuwe tijden. Treindeel naar Rotterdam ontbreekt. Reizigers naar Rotterdam stappen te Utrecht (overzijde perron). In Amersfoort is er een cross-platform aansluiting met de intercity Amersfoort Schothorst – Schiphol. Voor Amsterdam geldt een langere wachttijd. 
  • 1x per uur Intercity Enschede – Schiphol. Trein stopt op de gebruikelijke intercity stations, maar met nieuwe tijden. In Amersfoort vertrekt aan de overzijde van het perron de intercity Amersfoort – Den Haag. Reizigers naar Rotterdam moeten daarnaast ook te Utrecht overstappen of te Amersfoort een kwartier extra wachten. Reizigers naar Amsterdam moeten een kwartier extra te Amersfoort wachten.
  • 1x per uur Intercity Amersfoort Schothorst – Schiphol. Geeft aansluiting op de trein uit Enschede. Stopt op de gebruikelijke stations.
  • 1x per uur Intercity Amersfoort – Den Haag Centraal. (Mogelijk start deze trein ook te Schothorst, maar dat meldt NS niet in haar adviesaanvraag). Rijdt in aansluiting op de intercity uit Enschede.
  • 2x per uur Intercity Amersfoort – Amsterdam Centraal. In de spits rijden deze treinen vanaf Deventer. Rijdt in aansluiting op de intercity uit de richting Zwolle.
  • 2x per uur Intercity Zwolle – Rotterdam Centraal (waarvan 1x per uur uit Groningen en 1x per uur uit Leeuwarden). Geeft in Amersfoort aansluiting op de intercity naar Amsterdam Centraal. In Utrecht is er aansluiting op de intercity naar Den Haag Centraal.