fbpx
Foto: Ministerie van Infrastructuur

Dijksma luistert niet naar sector: omvorming ProRail gaat door

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) houdt vast aan haar plan om spoorbeheerder ProRail om te vormen tot een zelfstandige overheidsorganisatie. Binnen de spoorsector is kritiek op dit voornemen van de bewindsvrouw. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarbij zowel reizigersorganisaties, spoorbedrijven, als vakbonden werden geraadpleegd, steunde niemand het voornemen van Dijksma.

Aan het eind van het jaar wordt duidelijk welke nieuwe vorm ProRail precies krijgt, zei Dijksma woensdag in de Tweede Kamer. Daar werd gesproken over de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête naar het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra.

Op dit moment is de spoorbeheerder een BV. Dijksma wil meer grip op ProRail. Daarop is ook aangedrongen door een meerderheid in de Kamer, benadrukte de PvdA-staatssecretaris. "Ik reken op uw consistentie." Ze wil met de top van de spoorbeheerder kunnen praten "zonder tussenkomst van een raad van commissarissen."

Topman Pier Eringa van ProRail zei onlangs in de Kamer geen enkel voordeel in het plan te zien. Goederenvervoerders, reizigersorganisaties en regionale treinbedrijven toonden zich in die bijeenkomst ook niet enthousiast over het idee. NS-topman Roger van Boxtel was kritisch over de timing van het kabinet. Van Boxtel wees erop dat er ook een onderzoek komt naar de marktordening. De kans is aanwezig dat ProRail nu wordt omgevormd tot een nieuwe organisatievorm en daarna opnieuw wijzigingen moeten worden aangebracht in de organisatiestructuur.

ProRail heeft een aantal zware jaren achter de rug met onder meer kostenoverschrijdingen bij een reeks projecten. In de Kamer was veel kritiek op de organisatie. Sinds het aantreden van Eringa in april vorig jaar gaat het beter. In de Kamer is brede steun voor Dijksma. Alleen CDA´er Martijn van Helvert keerde zich fel tegen haar plan. Hij wees erop dat in het enquêterapport geen kritiek was op ProRail.

(c) Treinreiziger.nl/ANP