fbpx

Dinsdag staking in daluren bij RET in Rotterdam

04 apr 2011 9:35

Dinsdag 12 april rijden er tussen 10:00 en 14:00 uur geen bussen, trams en metro´s van de Rotterdamse vervoerder RET. De Vakbonden voeren met de staking actie tegen het kabinetsbesluit om op het Rotterdamse Openbaar Vervoer te bezuinigen.

Welke gevolgen heeft de staking voor reizigers?

  • Vanaf 9:00 uur zal op dinsdag 12 april het openbaar vervoer in Rotterdam worden afgebouwd, vanaf 10:00 uur zullen er geen RET bussen, trams en metro´s meer rijden. Ook RandstadRail Rotterdam C – Den Haag C rijdt niet.
  • Vanaf 14:00 uur wordt de dienstregeling geleidelijk weer hervat. Omstreeks 15:00 uur zal de normale dienstregeling weer worden uitgevoerd.
  • De Fast Ferry (Hoek van Holland – Maasvlakte v.v.) vaart volgens de normale dienstregeling.
  • De servicepunten zullen gesloten zijn van 10u tot 14u.

Rijdt er gedurende de staking helemaal niets? Of zijn er nog werkwilligen?
Er zal tussen 10u en 14u geheel niets rijden. Ook eventuele werkwilligen worden geacht niet achter het stuur te kruipen.

Is Rotterdam Airport wel met openbaar vervoer bereikbaar?
Nee, tijdens de actie is er ook geen openbaar vervoer van en naar Rotterdam Airport. "Zorg op tijd voor alternatief vervoer" zo luidt het advies van de RET.

Waarom wordt er dinsdag 12 april gestaakt?
Het kabinet denkt dat het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag goedkoper kan door aanbestedingen. Dat moet een besparing opleveren van 120 miljoen. De stadsregio´s geloven helemaal niet dat door de aanbestedingen het openbaar vervoer goedkoper zal worden. Zij vrezen dat de bezuiniging van 120 miljoen zal leiden tot het schrappen van 40% van het openbaar vervoer. 

Wat vindt de RET van de staking?
De stakingsaankondiging werd 1 april in de media aangekondigd. "Helaas geen 1april grap! We hebben wel geprobeerd bonden over te halen tot iets ludieks voor klanten. Niet gelukt" aldus RET directeur Pedro Peters via twitter. De RET-directie is het dan ook niet eens met de actie en betreurt dat de reiziger de dupe is van deze werkonderbreking. Tegelijkertijd is de RET ook niet blij met de geplande aanbesteding.

Wat vinden reizigersorganisaties van de staking?
Die zijn uiteraard niet blij. Niet blij met de staking, maar ook niet blij met bezuinigingen in het OV. De aanbesteding wordt echter door de Maatschappij Voor Beter OV in Rotterdam wel toegejuichd. "De HTM en het GVB wisten door efficiencymaatregelen in het afgelopen decennium de rijksbezuinigingen redelijk op te vangen. De RET sneed gewoon in de voorzieningen, zoals door het opheffen van tramlijn 3" zegt woordvoerder Rikus Spithorst. Hij wijst er verder op dat minder dan de helft van het Rotterdamse OV op tijd rijd."We moeten in Rotterdam met spoed aanbesteden, dat is in het belang van de reiziger". 

Zijn er meer acties te verwachten?
Er is al een actie geweest in Amsterdam, op woensdag 20 april zijn er acties bij de HTM in Den Haag. Waarschijnlijk zal de actie in Den Haag vergelijkbaar zijn als dinsdag bij de RET.