Dit is de stationshuiskamer (en zo komen er 35)

De Nederlandse Spoorwegen heeft bekend gemaakt circa 200 stations een upgrade te geven. In dat kader krijgen 19 stations de komende jaren een nieuwe stationshuiskamer, 92 stations krijgen een vernieuwd toilet.

Groei

De stationshuiskamer is een kruising tussen een kiosk, stationsrestauratie en een comfortabele wachtkamer. Al 16 stations hebben een Stationshuiskamer. Dit jaar komen daar nog eens 9 bij, waarmee het totaal komt op 25. In 2020 en 2021 komen er nog eens tien bij. Daarmee komt het totaal in 2021 op 35.

Voorbeelden

De Stationshuiskamer is niet alleen te vinden op grote stations, maar ook op kleinere stations. Geldermalsen, Culemborg, Meppel, Hoogeveen, Driebergen-Zeist, Bilthoven, Baarn en Zevenaar hebben er bijvoorbeeld al één. En sinds vorig jaar hebben ook Den Helder, Heerhugowaard, Goes en Assen een stationshuiskamer. In 2019 volgen Boxtel, Tiel, Heerlen, Venlo, Emmen, Amsterdam Muiderpoort, Almere Muziekwijk, Almere Buiten en Heemstede-Aerdenhout. De stationshuiskamers zijn gezamenlijk rendabel.

Overige stations

Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. De focus ligt daarbij op stations met een stationsgebouw.

In beeld: de stationshuiskamers van Bilthoven en Baarn.

Foto’s: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 19 december 2020 11:00

Bekijk reacties

 • @redactie: Er staat: "En sinds vorig jaar hebben ook Den Helder, Schagen, Goes en Assen een stationshuiskamer."
  Schagen moet Heerhugowaard zijn.
  Schagen staat wel op de planning, maar mogelijk gaat dat plaats vinden in combinatie met andere werkzaamheden rond het station.

 • Wauw, zie ik daar zelfs grootmoeders klok? Wat een gezelligheid. Wel opletten dat je niet vergeet je trein te nemen. O,en als iemand mij een zuurpruim vindt, dan is dat maar zo.

  • Ja, van die ijzeren banken wil je wel opstaan met een kont van blik. Daar mogen ze wel wat aan doen! Zo worden de verschillen wel erg groot.

 • Ik vind die huiskamers een uitstekende aanwinst, zeker als er actuele kranten liggen. Ik weet niet of er franchisers in zitten, maar op zaterdag en zondag ben ik wel eens voor een gesloten deur gekomen. Dat mag natuurlijk niet.
  De koffie is er ook beter dan in de Kiosk, waar ze soms smaakt als Senseo waarvan elk cupje stiekem 2 keer wordt gebruikt.

  • Ik vind de koffie, zeker voor Nederlandse standaarden prima bij de Kiosks. En ik ben vrij kritisch op mijn koffie ;)

 • Goede zaak!! Te laat!! Jammer dat net voor dit bericht op station Maarssen de beschutte niet verwarmde wachtruimte gesloopt is En nu er een bord hangt dat open banken pas in het voorjaar komen
  Ook Breukelen heeft enige jaren geleden vloerverwarming gekregen waar je niet warm van wordt en een hotspot (kun je je handen warmen aan de mobiel) Rond station Maarssen worden nu flats gepland van 40 tot 70 meter Lekker door luchten dus!

  Een steeds cynischer wordende oud stafmedewerker van Rayons Utrecht & Amsterdam

 • Neem eens een voorbeeld aan andere grote steden. Langere dubbeldekkers en lagere prijzen. Gaan mensen vanzelf met de trein. Een half uur van Barcelona met de trein en overstap metro en bus. Kan je 5x doen voor 10,20. Dat is pas reizen per trein. Geen eten, drank en dergelijke dan blijft het ook nog eens schoon.

  • De bekende buitenland is beter nonsens. Het blijft bij u niet schoon en hier heb je ook veel verbindngen met frequent verkeer. Voorts is het hier meestal goedkoper dan in andere landen.
   Rijden ze in Spanje bij sneeuw ook gewoon door? Net als in alle andere landen?

  • Hier kunt u een enkele reis na 9 uur maken voor 12.50. Van Groningen tot Maastricht

   • En als je nu van Winsum naar Valkenburg wil, dan zijn het 3 maatschappijen. Betaal je dan de hoofdprijs? Ik neem aan dat dat lage tarief alleen geldt met een of ander duur geprijsde kortingkaart. Welkom in de tariefjungle.

    • Nee. Wie onze prijsvergelijker gebruikt of onze pagina goedkope treinkaartjes gebruikt, vind ze. Het is formeel een aanbieding, maar in de praktijk al meer dan een jaar verkrijgbaar. De enkeltjes worden verkocht per 2. Het tarief is ook bruikbaar van Roodeschool tot Kerkrade. Het moet een enkele reis zijn, binnen Nederland, doordeweeks na 9 uur.

  • Onzinnige vergelijking, in Spanje zijn de lonen ook tientallen procenten lager Ddn hier

 • Gelukkig halen ze de inboedel van de kringloopwinkel. Misschien merken we hier dan niet te veel van in de volgende prijsverhoging van de treinkaartjes.

   • U maakt onbedoeld perfect duidelijk waarom grote organisaties vaak niet kostenefficiënt werken: Als het uit een grote pot komt, kijkt men niet meer naar de doelmatigheid van bestedingen. Ondertussen tellen al die bedragen wel degelijk op tot een significante verspilling.

    • Ik heb de indruk dat dit niet van toepassing is bij NS. Eerder dat men iets teveel op de kosten aan het letten is. Bijvoorbeeld door soms te weinig bussen in te zetten, of bussen waar het NS tarief niet geldig is.

 • Wachten in Woerden ramp en kunnen de verwarmde wachtkamers om 0600 uur open ipv 0700?
  De al jaren lege ex-resto te Roosendaal schreeuwt ook om invulling, hoeven met name de studenten niet in de koude hal en op de stenen toegangstreden op verdere akties te wachten.

 • Ik heb behoefte aan goede stationsrestaurants, waar ik snel en prima kan eten tegen een redelijke prijs, zoals in Ommen of Dalfsen.

 • Een mooi plan maar zal heel fijn als iedereen dit dan ook als een huis kamer ziet (netjes houden)

Share

Recent Posts

OV-staking zorgt voor meer hinder dan verwacht, werkgevers willen niet onderhandelen

Duizenden buschauffeurs, treinstewards en machinisten in het streekvervoer leggen vanaf maandag voor vijf dagen het…

36 minuten terug

NS en DB verklaren Interrail deels ongeldig in de ICE (of toch niet?)

Treinreizigers mogen van 17 juni tot en met 18 augustus 2023 niet meer met een…

4 dagen terug

Stakingsgolf bij regionaal openbaar vervoer

Vanaf donderdag 2 februari legt een deel van de medewerkers in het streekvervoer het werk…

5 dagen terug

Bankpas als ov-chipkaart: vanaf nu in de trein bij NS, Arriva en Qbuzz

Reizigers kunnen vanaf dinsdag 31 januari bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), Arriva en Qbuzz in…

2 weken terug

Nachttrein Groningen – Schiphol van start

Afgelopen weekend reed de eerste nachttrein van Arriva van Groningen naar Schiphol. De trein vertrok vrijdag op zaterdagnacht om…

2 weken terug

Thalys en Eurostar willen verdubbelen (maar kopen geen nieuwe treinen)

Hogesnelheidstrein Eurostar wil na de fusie met Thalys verder groeien. Het spoorbedrijf, bekend van de…

2 weken terug