fbpx
Foto: Stefan Verkerk Fotografie

Dit is de stationshuiskamer (en zo komen er 35)

01 mrt 2019 10:15

De Nederlandse Spoorwegen heeft bekend gemaakt circa 200 stations een upgrade te geven. In dat kader krijgen 19 stations de komende jaren een nieuwe stationshuiskamer, 92 stations krijgen een vernieuwd toilet.

Groei

De stationshuiskamer is een kruising tussen een kiosk, stationsrestauratie en een comfortabele wachtkamer. Al 16 stations hebben een Stationshuiskamer. Dit jaar komen daar nog eens 9 bij, waarmee het totaal komt op 25. In 2020 en 2021 komen er nog eens tien bij. Daarmee komt het totaal in 2021 op 35.

Voorbeelden

De Stationshuiskamer is niet alleen te vinden op grote stations, maar ook op kleinere stations. Geldermalsen, Culemborg, Meppel, Hoogeveen, Driebergen-Zeist, Bilthoven, Baarn en Zevenaar hebben er bijvoorbeeld al één. En sinds vorig jaar hebben ook Den Helder, Heerhugowaard, Goes en Assen een stationshuiskamer. In 2019 volgen Boxtel, Tiel, Heerlen, Venlo, Emmen, Amsterdam Muiderpoort, Almere Muziekwijk, Almere Buiten en Heemstede-Aerdenhout. De stationshuiskamers zijn gezamenlijk rendabel.

Overige stations

Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren. De focus ligt daarbij op stations met een stationsgebouw.

In beeld: de stationshuiskamers van Bilthoven en Baarn.

Foto’s: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arjan
5 jaren geleden

@redactie: Er staat: “En sinds vorig jaar hebben ook Den Helder, Schagen, Goes en Assen een stationshuiskamer.”
Schagen moet Heerhugowaard zijn.
Schagen staat wel op de planning, maar mogelijk gaat dat plaats vinden in combinatie met andere werkzaamheden rond het station.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan

Je hebt gelijk, aangepast.

Janneke 1
5 jaren geleden

Wauw, zie ik daar zelfs grootmoeders klok? Wat een gezelligheid. Wel opletten dat je niet vergeet je trein te nemen. O,en als iemand mij een zuurpruim vindt, dan is dat maar zo.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Oh, ik had er niets zuur’s ingezien.

Janneke 1
5 jaren geleden

Ja sorry, ironie kan je in tekst niet zo goed overbrengen.

Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Janneke 1

Ja, van die ijzeren banken wil je wel opstaan met een kont van blik. Daar mogen ze wel wat aan doen! Zo worden de verschillen wel erg groot.

Wim Lubbers
5 jaren geleden

Ik vind die huiskamers een uitstekende aanwinst, zeker als er actuele kranten liggen. Ik weet niet of er franchisers in zitten, maar op zaterdag en zondag ben ik wel eens voor een gesloten deur gekomen. Dat mag natuurlijk niet.
De koffie is er ook beter dan in de Kiosk, waar ze soms smaakt als Senseo waarvan elk cupje stiekem 2 keer wordt gebruikt.

Peter
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Ik vind de koffie, zeker voor Nederlandse standaarden prima bij de Kiosks. En ik ben vrij kritisch op mijn koffie 😉

G.W.. Dijkstra
5 jaren geleden

Goede zaak!! Te laat!! Jammer dat net voor dit bericht op station Maarssen de beschutte niet verwarmde wachtruimte gesloopt is En nu er een bord hangt dat open banken pas in het voorjaar komen
Ook Breukelen heeft enige jaren geleden vloerverwarming gekregen waar je niet warm van wordt en een hotspot (kun je je handen warmen aan de mobiel) Rond station Maarssen worden nu flats gepland van 40 tot 70 meter Lekker door luchten dus!

Een steeds cynischer wordende oud stafmedewerker van Rayons Utrecht & Amsterdam

Irma
5 jaren geleden

Neem eens een voorbeeld aan andere grote steden. Langere dubbeldekkers en lagere prijzen. Gaan mensen vanzelf met de trein. Een half uur van Barcelona met de trein en overstap metro en bus. Kan je 5x doen voor 10,20. Dat is pas reizen per trein. Geen eten, drank en dergelijke dan blijft het ook nog eens schoon.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Irma

De bekende buitenland is beter nonsens. Het blijft bij u niet schoon en hier heb je ook veel verbindngen met frequent verkeer. Voorts is het hier meestal goedkoper dan in andere landen.
Rijden ze in Spanje bij sneeuw ook gewoon door? Net als in alle andere landen?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Irma

Hier kunt u een enkele reis na 9 uur maken voor 12.50. Van Groningen tot Maastricht

Rudy
5 jaren geleden

En als je nu van Winsum naar Valkenburg wil, dan zijn het 3 maatschappijen. Betaal je dan de hoofdprijs? Ik neem aan dat dat lage tarief alleen geldt met een of ander duur geprijsde kortingkaart. Welkom in de tariefjungle.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Rudy

Nee. Wie onze prijsvergelijker gebruikt of onze pagina goedkope treinkaartjes gebruikt, vind ze. Het is formeel een aanbieding, maar in de praktijk al meer dan een jaar verkrijgbaar. De enkeltjes worden verkocht per 2. Het tarief is ook bruikbaar van Roodeschool tot Kerkrade. Het moet een enkele reis zijn, binnen Nederland, doordeweeks na 9 uur.

Tim
5 jaren geleden
Antwoord aan  Irma

Onzinnige vergelijking, in Spanje zijn de lonen ook tientallen procenten lager Ddn hier

Johan
5 jaren geleden

Gelukkig halen ze de inboedel van de kringloopwinkel. Misschien merken we hier dan niet te veel van in de volgende prijsverhoging van de treinkaartjes.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

U heeft werkelijk geen idee van het marginale bedrag wat dit is.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

U maakt onbedoeld perfect duidelijk waarom grote organisaties vaak niet kostenefficiënt werken: Als het uit een grote pot komt, kijkt men niet meer naar de doelmatigheid van bestedingen. Ondertussen tellen al die bedragen wel degelijk op tot een significante verspilling.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Ik heb de indruk dat dit niet van toepassing is bij NS. Eerder dat men iets teveel op de kosten aan het letten is. Bijvoorbeeld door soms te weinig bussen in te zetten, of bussen waar het NS tarief niet geldig is.

Dicky
5 jaren geleden

Komt de station huiskamer ook in Alkmaar C en Noord ?

treingraag
5 jaren geleden

Wachten in Woerden ramp en kunnen de verwarmde wachtkamers om 0600 uur open ipv 0700?
De al jaren lege ex-resto te Roosendaal schreeuwt ook om invulling, hoeven met name de studenten niet in de koude hal en op de stenen toegangstreden op verdere akties te wachten.

Bert Sitters
5 jaren geleden

Ik heb behoefte aan goede stationsrestaurants, waar ik snel en prima kan eten tegen een redelijke prijs, zoals in Ommen of Dalfsen.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Zie als voorbeeld: http://www.hetoudestation.nl

Frans
5 jaren geleden

Een mooi plan maar zal heel fijn als iedereen dit dan ook als een huis kamer ziet (netjes houden)

F. Eekhout
5 jaren geleden

HAPPY…
Wordt er Happy van als ik die rustgevende kleurige beelden zie, vraag mij alleen af hoe je dit aan een buitenlandse toerist moet vertellen en of alle Huiskamer stations dezelfde zachtgroene kleuren krijgen of misschien ieder een eigen kleurgebruik en meubilair. “Relax in our living room” bijvoorbeeld voor het nieuwe Heerlense station dat deel uit maakt van het Maankwartier en in augustus 2019 hopelijk open gaat en een verbinding met Aken (D) heeft. Ik mis soms ook een goede stationsrestauratie waar men eertijds de heerlijke Honky Burger met friet, spiegelei en groenten en saus verkochten en je genoeg energie kreeg om weer een lange (trein)reis te maken ! Herintroductie van deze maaltijd zou best mogen. Het nieuwe “Huiskamer” concept is beter dan niets, vooral op de kleinere stations met WC en hopelijk ruime openingstijden, betaalbare consumpties en levendigheid c.q. sociale controle. Ik hoop alleen dat de KIOSK kortingsbon met zegel, 6 warme drank, zevende gratis, ook in de Huiskamer geldig en van toepassing is. Toch ook wel vreemd dat Maastricht geen Huiskamer krijgt ? Succes gewenst en vind dit ook navolging in onze buurlanden ?…

Jules Vismale
5 jaren geleden

Bepaalde monumentale (?) stations zoals Apeldoorn, Middelburg, Roosendaal, Zwolle, Geldermalsen enz. zijn niettemin van binnen gewoon in saaie decorgebouwen veranderd, eigenlijk ook veel te klein geworden en talloze grote stations verloren hun restaurants juist omdat, sinds de euro werd ingevoerd, het eten er zo schandalig duur werd dat vrijwel niemand daar meer wilde gaan zitten! Daarbij lenen de meeste stations in Nederland zich niet eens voor een stationshuiskamer omdat ze daar gewoon te druk voor zijn geworden.

Vera Franszen
4 jaren geleden

De huiskamer is echt een geweldig idee! Je kan er afspreken om samen even gezellig bij te kletsen. De koffie is er prima! En als je in je eentje op stap bent, is het heerlijk om even een paar treinen over te slaan en, smullend van een vers saucijzenbroodje, in de mini-bieb te snuffelen. Ik heb al een paar keer boeken omgeruild en het is telkens weer een verrassing om te zien wat er staat. Helaas is die mini-bieb er niet in alle huiskamers, maar hopelijk komt dat snel.

Gertjan Stamer
4 jaren geleden

Is er een overzicht wanneer Stationshuiskamers open gaan met openingstijden…minpunten zijn wel weekendsluiting Zevenaar en Bilthoven Hopelijk gaat bv Boxtel wel in weekends open…veelal openingstijden idem als vml Kiosk in dat bepaalde station. Alle dagen open….

Lydia
4 jaren geleden

In de huiskamer in Culemborg werken ze met een spaarkaart als je warme dranken koopt. De eerste zegel is gratis, maar de medewerkster plakt dan toch niet de sticker op het 2e kopje als je een nieuwe kaart gaat gebruiken met de aankoop van koffie. Zij beweren de eerste zegel is toch gratis dus dan krijg je verder niets alleen een spaarkaart, maar wel de koffie betalen. Wat een logica!!! Nog geprobeerd het uit te leggen maar dan krijg ik alleen als antwoord dat ze het altijd zo doen en dat ik de eerste ben die hier een aanmerking over maak.
Verder was nog het antwoord dat ik op een ander niveau denk! RaRa……welk niveau????? Kan iemand anders het aan deze medewerkster in Culemborg wel uitleggen? Het gaat mij niet zozeer om die ene zegel hoor maar meer om het principe dat ze op die manier niet goed bezig zijn.

Gertjan Stamer
4 jaren geleden

Zevenaar en Bilthoven zouden ook in weekends open moeten zijn. O.a. Zevenaar krimpt in openingstijden tijdens schoolvakanties…geen service. Over Zevenaar gesproken..deel gebouw gesloopt,erg warm binnen.

Jeanneke
2 jaren geleden

In goes een gezellige ruimte waar je zowel voor de trein als de bus kunt wachten. Wel jammer dat er zo’n nurkse uitbater staat. Bij corona was wel wel heel erg beroerd. Je mocht niet zitten niet staan .je mocht helemaal niets. Wel wat kopen.

Gertjan Stamer
9 maanden geleden

Zevenaar nu ook vrijwel hele zaterdag open(voorzomer 2023)Bilthoven op zaterdag open. Ben reuzuebenieuwd in welke stations er nog meer StationsHuisKamers komen (Venlo,Beverwijk…?)