fbpx

Dubbele pech voor stoomtrein

20 dec 2015 20:25

Het zat reizigers van de stoomtrein Rotterdam – Valkenburg zaterdag niet mee. De trein strandde aanvankelijk door een defect aan de stoomtrein. Toen de trein met de nodige vertraging weer verder reed, kon de trein vanwege een aanrijding met een persoon niet verder dan Eindhoven.

Tussen Gouda en Utrecht bleek dat de injecteur en de voedingspomp van de stoomlocomotief het beide hadden begeven, zodat te weinig stoom kon worden geproduceerd om nog verder te kunnen rijden. Een enorme domper voor Stoom Stichting Nederland (SSN), die de moed echter niet op gaf. De machinisten van de trein, beiden werkzaam bij DB Schenker, besloten per taxi terug te reizen naar Rotterdam (Kijfhoek) om daar een elektische lomomotief voor de SSN Expres op te halen. Ook een dieselloc werd opgetrommeld, die de stoomloc kon wegslepen.

Omstreeks 12.30 uur kon de gestrandde Express naar de Limburgse kerstmarkten met de noodhulp de reis weer hervatten. Daarmee had de trein al ruim 3 uur vertraging opgelopen. Er was weliswaar een stremming tussen Weert – Roermond, maar volgens de verkeersleiding zou die rond 13.30 uur verholpen zijn. Bij aankomst in Eindhoven bleek dat echter niet het geval. 

Omdat door de nieuwe tegenslag de vertraging wel eens zou kunnen oplopen naar meer dan vier uur werd besloten om niet verder te reizen en terug te keren naar Utrecht, Gouda en Rotterdam. De gedupeerde reizigers kunnen hun geld terug krijgen, dit ondanks dat de vrijwilligersorganisatie volgens de algemene voorwaarden geen restitutie hoeft te geven. Voor de organisatie is de tegenslag extra zuur omdat de stichting juist extra kosten had gemaakt door een dieselloc en elektrische locomotief te huren om het drama te beperken. De hoge kosten kan de SSN niet verhalen bij derden.

Foto: Stoomstichting Nederland (archief)