fbpx
Foto: (c) DB

Duitse regionale railmarkt groeit explosief

17 apr 2014 14:18

Sinds de marktwerking en decentralisatie nemen steeds meer reizigers de Duitse regionale trein. Vooral de laatste tien jaar is het aantal reizigerskilometers in regionale trein fors gegroeid (+34%). Dat meldt het vakblad OV-Magazine op basis van het recente onderzoek Marktreport 2013.

In 2002 werden er 38 miljard reizigerskilometers met de Duitse regionale trein gemaakt. Inmiddels is dat gegroeid naar 51 miljard in 2012. Daarmee is de Duitse regionale railmarkt in vervoeromvang inmiddels drie keer zo groot als het hoofdrailnet van NS. 

Met 34 procent is de regionale trein in Duitsland de snelste groeier van alle vervoerwijzen, inclusief binnenlands vliegverkeer. Zo groeide de gewone trein 14 procent, de auto 5 procent en bleef de bus stabiel tussen 2002 en 2012. Het marktaandeel van de regionale trein groeide van 3,7 naar 4,6 procent van totale aantal reizigerskilometers. De onderzoekers verwachten dat het marktaandeel de komende vijftien jaar verder stijgt naar 7,5 procent.

Ondanks de marktwerking is Deutsche Bahn nog steeds verreweg de grootste partij op de Duitse regionale railmarkt. Het marktaandeel van Deutsche Bahn slonk weliswaar van 96 naar 85 procent, maar DB Regio blijft dominant. Veolia is de nummer 2 met een marktaandeel van 4 procent van de treinkilometers. Punt van zorg is dat de vele aanbestedingen weinig bieders trekken: gemiddeld twee of drie vervoerders.

(c) OV-Magazine