fbpx
Beeld: Archief

Duitse spoorwegen testen drones tegen graffitivandalisme

27 mei 2013 19:29

Deutsche Bahn wil testen hoe het met kleine drones graffiti op treinstellen kan tegengaan. Vandalisme door graffiti kost het bedrijf jaarlijks 7,6 miljoen euro. Dat wordt maandag gemeld door diverse media.

Kleine vanop afstand gestuurde drones zouden met infraroodcamera’s vandalen op heterdaad moeten betrappen. Dat bewijsmateriaal kan dan vervolgens worden gebruikt om de personen juridisch te vervolgen. Afgelopen jaar waren er zo´n 14.000 gevallen waarbij Duitse treinen ongewenst werden voorzien van graffiti. 

Volgens een woordvoerder van de Duitse spoorwegen zullen binnenkort enkele van de kleine vliegtuigjes getest worden in treindepots. Dankzij de drones zullen grote oppervlaktes snel en efficiënt kunnen gecontroleerd worden. Eén exemplaar kost ongeveer 60.000 euro en kan bijna geruisloos tot een hoogte van 150 meter vliegen.

Een mogelijk obstakel bij het gebruik van de drones is de grote bezorgdheid in Duitsland om privacy. Ook toen het Amerikaanse technologiebedrijf Google drie jaar geleden beelden maakte voor de applicatie “Street View”, zorgde dat voor veel ophef in het land. Daarom ziet het er naar uit dat de drones vooralsnog enkel op het eigen grondgebied van de spoorwegen zullen worden ingezet.

Foto: Graffiti op een Nederlandse trein. Bron: VRT Nieuws