fbpx

DVD box blikt terug op 175 jaar spoor

04 jun 2014 19:19

Het Nederlandse spoor viert dit jaar het 175-jarig bestaan. Voor uitgevers een mooi moment om nog eens terug te blikken. Zo komt Van den Burg Beeldproducties binnenkort met een speciale dvd-box uit en is er al een dvd-box verschenen van TDM Entertainment. Ook Treinreiziger.nl overweegt enkele speciale producten uit te brengen.

175 jaar Spoor (4 dvd´s)
Deze dvd-box bevat zowel oude als nieuwe opnamen en neemt u mee door 175 jaar geschiedenis. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij de eerste spoorlijn Amsterdam – Haarlem. Ook de latere uitbreiding van de Oude Lijn via Leiden, Den Haag naar Rotterdam komt uitgebreid aan bod. U ziet veel treinmaterieel uit de 175-jarige geschiedenis voorbijkomen, zoals de Hondekop, de Kameel, de Arend en treinstellen uit de jaren ’40. Ook komen de nieuwere treinen aan bod, zoals de recent gerenoveerde dubbeldesktreinen (DDZ).

Naast het materieel is er ook aandacht voor historische facetten van het spoor: overwegwachters, seinhuizen, straatspoor, draaibruggen, de ontwikkeling van het tractiematerieel en verdwenen vervoer zoals de posttreinen. Ook is er aandacht voor de groeiende concurrentie op het spoor. Zo is er aandacht voor de nieuwe goederenvervoerders en de opkomst van Lovers en Thalys. Deze dvd-box is nu tijdelijk beschikbaar voor € 19,95 en verschijnt in de week van 2 juli. Na de verschijningsdatum gaat de prijs omhoog naar € 24,95.

De Geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen (4 dvd´s)
Deze dvd-box bevat 7 uur aan historisch beeldmateriaal, waaronder oude bioscoopjournaals. Er komen zelfs beelden 1919 in voor. Ook is er beeldmateriaal van het 100-jarig spoorjubilieum in 1939. De oude archiefbeelden zijn veelal achter elkaar geplakt. Daarnaast bevat de dvd-box een uitgebreide documentaire die in 1989 gemaakt is voor het 150-jarig jubileum. De meest recente ontwikkelingen in de spoorgeschiedenis worden beschreven door een aantal reportages van Zembla, Nieuwsuur en TweeVandaag. Zo is er aandacht voor de discussie rondom het huidige ATB-systeem in Zembla-uitzending "Het Spoor bijster" uit 1998. In een reportage van TweeVandaag wordt er teruggeblikt op de spoorcrisis van 2001, toen NS het ´rondje om de kerk´ invoerde. Deze dvd-box wordt op Treinwebshop.nl verkocht voor 18,95.

Boek: De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij
Dit boek is al in 2009 verschenen, maar past goed bij het 175-jarig spoorjubilieum. Het gaat uitgebreid terug naar het allereerste begin van de spoorwegen. In vierhonderd bladzijden wordt ieder detail van de eerste spoorwegmaatschappij van Nederland belicht. Bijvoorbeeld hoe het spoorwegnetwerk zich ontwikkelde en over al het materiaal dat de HIJSM kocht. Dit boek is echt een aanrader voor de liefhebber, 2,5 kilo aan leeswerk! Prijs: 42,-.

Ook nieuw op Treinwebshop.nl:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *