fbpx

Eerste zonnecellen op perronkap Utrecht Centraal geplaatst

14 dec 2010 16:17

Strukton plaatst in opdracht van ProRail deze week de eerste duurzame perronkappen met zonnecellen langs spoor 11/12 op station Utrecht Centraal. De zonnecellen gaan energie opwekken voor de verlichting, de roltrappen en de liften in de nieuwe OV-terminal.

In totaal krijgen drie nieuwe perronkappen (langs de sporen 11/12, 8/9 en 5/7) glasplaten met zonnecellen. Samen zorgen de zonnecellen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar. Medio 2012 zijn de drie perronkappen gereed.

De vervanging van de perrons wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor de zonnecellen is een Europese subsidie verkregen. Hiervoor heeft ProRail samen met spoorbedrijven uit Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland een duurzaamheidprogramma opgesteld onder de naam SusStation.

Duurzaam ondernemen
ProRail zet flink in op duurzaam ondernemen. We besparen zoveel mogelijk energie op stations, stimuleren machinisten energiezuinig te rijden en kopen vanaf 2010 zoveel mogelijk duurzaam in. Bedrijven die CO2 besparen krijgen voorrang bij de aanbesteding bij de spoorbeheerder. Ook wekt ProRail zelf stroom op via zonnecollectoren in stations en zijn er plannen voor windmolens op het spoor.