fbpx

Eind 2014 eerste treinen op nieuw station Nijmegen Goffert

29 mrt 2013 13:49

Vandaag hebben verschillende partijen twee overeenkomsten ondertekend. In de zogenaamde ‘bedieningsovereenkomst’ leggen de stadsregio en vervoerder NS vast onder welke voorwaarden NS station Nijmegen Goffert bedient. Ambitie is om vanaf de opening vier keer per uur te stoppen.

Op 28 juni 2012 stemde de Stadsregioraad in met de financiering van het toekomstige station. De totale kosten van het station bedragen naar verwachting maximaal 13,5 miljoen euro. De stadsregio heeft 12,5 miljoen voor het station gereserveerd en de gemeente 1 miljoen euro. Dit bedrag wordt pas aangewend als het station duurder uitvalt dan 12,5 miljoen euro.

Nu de project- en bedieningsovereenkomsten zijn ondertekend, kan de realisatie van het station beginnen. De eerste stap is een aanbestedingsprocedure, die ProRail begeleidt. De overeenkomst betreft het station, de fietsenstalling en de nieuwe fietsbrug. Gelijktijdig realiseert de gemeente in de stationsomgeving een Kiss + Ride-zone met parkeerplaatsen. Ook komen er twee bushaltes uitgerust met actuele reisinformatie.

NS is de vervoerder op het traject Wijchen – Nijmegen – Arnhem, waar station Nijmegen Goffert aan ligt. Vanaf zondag 14 december 2014 stopt de trein minimaal twee keer per uur op dit station. Uitbreiding naar vier keer per uur is afhankelijk van de ontwikkelingen in de landelijke dienstregeling van NS. Ook moeten het keerspoor in Wijchen en het derde spoor in Elst klaar zijn. Volgens de planning zijn die eind 2014 gereed. De stadsregio zal de eerste vijf jaar een jaarlijkse exploitatiebijdrage leveren om de stops op station Nijmegen Goffert rendabel te maken voor NS.