fbpx

Eurlings: dit nooit meer

20 jan 2010 18:57

(Novum) – De chaos die het winterse weer heeft veroorzaakt op het spoor is onacceptabel. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag in de Tweede Kamer. "Wij mogen ons hier niet bij neerleggen. Dit nooit meer."

De spoorwegen hebben de reizigers letterlijk in de kou laten staan. Een excuus aan de reiziger is dan ook op zijn plaats, zei Eurlings. Hij heeft dit ook duidelijk gemaakt aan de directeuren van de NS en spoorbeheerder ProRail.

Tijdens het zware winterweer eind december en begin januari kwam een groot deel van het treinverkeer plat te liggen door bevroren wissels en het uitvallen van treinen die niet bestand bleken tegen de stuifsneeuw. Vanwege de treinuitval wordt nog steeds niet volgens het spoorboekje gereden.

Kamerbreed werd woensdag tijdens een spoeddebat hierover harde kritiek geuit. VVD´er Charlie Aptroot (VVD) sprak van ´geklungel´ door ProRail en de NS. "Zij hebben wanprestaties geleverd." Vorige week bleek dat ProRail vlak voor de vorstperiode de wisselverwarming bij station Den Haag HS had uitgezet vanwege onderhoud. "Ik ben echt kwaad, heel kwaad, namens alle reizigers", zei Aptroot.

Lia Roefs (PvdA) sprak van ´zware blunders´; Ger Koopmans (CDA) hield het op een ´puinhoop´ op het spoor en nonchalance en slechte voorbereiding van ProRail en de NS.

Het stak de verschillende partijen vooral dat ProRail in een eerste reactie de politiek verweet geen geld beschikbaar te stellen voor betere wisselverwarming, terwijl het probleem in 2005 al bekend was. "ProRail krijgt twee miljard euro per jaar, daar kunnen ze toch wel veertig miljoen vrijmaken voor de wissels", stelde Aptroot.

Momenteel laten de NS en ProRail een evaluatie uitvoeren naar wat er allemaal is misgegaan. Naar verwachting is die binnen enkele weken klaar. Dan wordt ook duidelijk wat er moet gebeuren om te voorkomen dat het treinverkeer opnieuw komt plat te liggen.