fbpx

Eurostar heeft storing nog niet opgelost

20 dec 2009 15:29

(Novum/AP) – Eurostar, de maatschappij die het treinverkeer tussen Frankrijk en Engeland verzorgt, was zondag naarstig op zoek naar de oorzaak van de storing waardoor vrijdagnacht vier treinen met tweeduizend passagiers stil kwamen te staan in de Kanaaltunnel.

De maatschappij stuurde zondag verscheidene testtreinen door de tunnel om te achterhalen waar het precies misging, maar kon nog niet zeggen wat dit heeft opgeleverd. Zaterdag zagen 31 duizend passagiers hun treinreis geannuleerd worden en zondag vermoedelijk 26 duizend, zei woordvoerster Anelle Mouhaddib.

Twijfel
Vrijdagnacht raakten tweeduizend passagiers vast in de tunnel. Ze zaten meer dan twaalf uur in het donker, zonder eten, drinken of verwarming. Gespeculeerd werd dat de elektrische systemen van de treinen de plotselinge temperatuursverandering, van ijzige winterse omstandigheden in Frankrijk naar de relatieve warmte in de tunnel, niet aankonden, maar deskundigen betwijfelen sterk of dat de oorzaak was. Er gaan al jaren treinen door de tunnel, ook in de winter en vergelijkbare treinen in Frankrijk hebben zulke problemen nog nooit meegemaakt, zei Nigel Harris van het tijdschrift Rail.

Niet voor kerst
Eurostar bood de reizigers excuses en gratis kaartjes aan, maar het bedrijf wilde niet beloven dat zij voor de kerst op hun bestemming zijn. De dienstregeling wordt ´zo snel mogelijk´ hervat, zei de woordvoerster.