fbpx

Eurostar wil Velaro van Siemens

Spoorbedrijf Eurostar heeft Siemens geselecteerd om nieuwe treinen te leveren. Het gaat om het type Velaro. Deutsche Bahn (Duitsland), RENFE (Spanje), CN (China) en RZD (Rusland) bestelde eerder al treinen van het type Velaro.

De Velaro is een doorontwikkeling van de Duitse hogesnelheidstrein ICE-3, en zal onder andere geleverd worden aan de Deutsche Bahn (DB). Eurostar wil tien Velaro treinstellen gaan bestellen voor treindiensten vanuit Londen naar Nederland, Zwitserland en Duitsland. 

De nieuwe treinstellen moeten circa 400 meter lang gaan worden, en plaats gaan bieden aan 920 personen. 

Concurrentie
Met het voornemen om tien Velaro´s te bestellen hoopt Eurostar de toekomstige concurrentie van Deutsche Bahn tegen te gaan. De Duitse spoorwegen zijn van voornemens om per december 2012 een treindienst Frankfurt – Londen te openen. Deze maand zal DB voor het eerst testritten uitvoeren door de Kanaaltunnel.

Eurostar kwam bij Siemens uit na een aanbesteding. Overigens is de bestelling nog niet definitief, maar Siemens is wel geselecteerd als ´preferred bidder´, ten koste van Alstom, waar de vorige treinen vandaan kwamen. Het contract zal naar verwachting een waarde hebben 600 miljoen euro.

Veiligheid
Een aantal Franse ministers en Alstom hebben aangegeven dat de nieuwe treinen van Siemens niet voldoen aan de veiligheidseisen van de Kanaaltunnel. Of dit waar is, valt volgens vele anderen te betwijfelen.