fbpx

Extra treinen voorkomen vastgesneeuwde wissels

10 jan 2010 10:39

Zondagmorgen is het treinverkeer ondanks de sneeuwval in alle delen goed op gang gekomen. Zaterdag op zondagnacht hebben er extra treinen gereden die voorkomen hebben dat wissels vast sneeuwden. ProRail en de Nederlandse Spoorwegen lijken daarmee geleerd te hebben van de spoorchaos van 20, 21 en 22 december.

De hele nacht hebben er in de kop van Noord-Holland en in het Noord-Oosten van Nederland extra treinen gereden. Zo zijn de wissels in beweging gehouden en werd voorkomen dat ze volwaaien met sneeuw.

Geen problemen
De aanpak lijkt succesvol. Zondagmorgen werden er nauwelijks problemen gemeld. Ook zaterdag verliep het treinverkeer goed. Wel rijden er uit voorzorg minder treinen om spoorchaos te voorkomen. Op de belangrijkste spoorlijnen rijdt twee keer per uur een intercity en een stoptrein.

December
In december kampte ProRail en de Nederlandse Spoorwegen nog met zeer ernstige problemen door de sneeuwval. Dagenlang reden er alleen stoptreinen en werden reizigers afgeraden om met de trein te gaan reizen. Die situatie heeft zich nu niet herhaalt. Zowel ProRail en NS waren in december niet tevreden met de ontstane situatie. Beide partijen lijken van de problemen geleerd te hebben. NS heeft op de korte termijn 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om problemen met sneeuw te voorkomen.