fbpx
Foto: (c) SBB

Fiets mag vanaf 2017 mee met Intercity Direct

05 okt 2016 15:44

Bronnen melden aan Treinreiziger.nl dat de Intercity Direct vanaf volgend jaar geschikt zal worden voor het vervoer van fietsen. Op dit moment is het nog niet toegestaan om fietsen mee te nemen met treinen die via de hogesnelheidslijn rijden.

Naar verluidt zal de Tweede Kamer binnenkort geïnformeerd worden over de verandering. Het is al langer een wens van diverse partijen om fietsen buiten de spits toe te staan in treinen via de hogesnelheidslijn. In 2013 werden er kamervragen gesteld over dit onderwerp. Daarop beloofde toenmalig staatssecretaris Mansveld de opties te onderzoeken. 

De Beneluxtrein Amsterdam – Brussel gaat in de toekomst ook via de HSL rijden. Daardoor dreigde het vervoeren van een fiets richting België ook moeilijker te worden. NS liet toen tegenover Treinreiziger.nl al weten de Beneluxtrein fietstoegankelijk te willen houden. Het bedrijf zei toen dat dit echter alleen kon als de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daarvoor toestemming zou geven.

Hetzelfde type rijtuigen dat voor de Beneluxtrein wordt ingezet, wordt ook gebruikt bij de Intercity Direct. In juni wilde NS de ambitie nog niet hardop uitspreken om fietsvervoer via Intercity Direct mogelijk te maken. "We concentreren ons in eerste instantie op de Benelux," zei een woordvoerder toen. Het lijkt er nu op dat er zowel voor de Beneluxtrein als de Intercity Direct een oplossing is gevonden die door de ILT wordt geaccepteerd. De betrokken partijen willen dat echter nog niet bevestigen, ze onthouden zich van commentaar.