fbpx

Fiets mee in de trein

19 okt 2020 23:02

Zowel in Nederland als in het buitenland kunt u onder bepaalde voorwaarden vaak uw fiets meenemen. In Nederland heeft u daarvoor een Dagkaart Fiets nodig (€ 7,50,-) en mag u niet in de spits reizen. Naar het buitenland heeft u een internationaal fietskaartje nodig, welke vaak € 12,- kost. Meestal is het verplicht om een reservering te maken. In hogesnelheidstreinen kunnen fietsen niet altijd worden meegenomen.

Fiets in de trein in Nederland

  • In de spits mag de fiets niet in de trein meegenomen worden. Die is van maandag tot en met vrijdag van 06:30 tot 09:00 uur en van 16:30 tot 18:30 uur. In het weekend en in juli en augustus zijn er geen tijdsbeperkingen
  • Om een fiets te mogen meenemen is een dagkaart fiets nodig (€ 7,50). NS vraagt reizigers om vooraf aan te melden wanneer ze precies op stap gaan, om te voorkomen dat een trein te vol raakt.
  • Vouwfietsen mogen gratis mee indien ingeklapt;
  • Op de MerwedeLingelijn (Arriva) mag uw fiets gratis mee in de trein.

Fiets mee in Thalys Amsterdam – Parijs

In de loop van 2021 wordt het naar verwachting mogelijk om de fiets mee te nemen in de Thalys. De treinstellen worden omgebouwd en krijgen twee fietsplekken per treinstel. Tot die tijd zijn fietsen in de Thalys uitsluitend toegestaan als het voorwiel en achterwiel gedemonteerd is en de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (max. afmeting 135x85x30 cm). De fiets wordt dan als bagage gezien. Een vouwfiets is toegestaan mits deze is ingeklapt en verpakt.

Fiets mee in Intercity Brussel (Amsterdam – Brussel)

InterCity Brussel rijdt ieder uur, bij deze trein kan de fiets mee. Zelfs een ligfiets, tandem, elektrische fiets of bakfiets mag mee. Je mag in België niet de fiets meenemen van/naar Brussel Centraal, Brussel Congres en Brussel Kapellekerk en tussen Libramont en Bastogne.

Fiets mee in de trein naar Berlijn

Het is toegestaan om een fiets mee te nemen in InterCity Berlijn. Er zijn per trein 16 fietsplekken. Daarvoor heb je een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis. Daarnaast is een reservering voor uw fiets verplicht. Dit kost 4 euro per enkele reis. Ook een vouwfiets is toegestaan. Deze dient ingeklapt en verpakt te zijn. Voor een vouwfiets is reserveren niet verlicht.

Fiets mee in ICE en Duitsland

In de ICE kan uitsluitend een fiets worden meegenomen in een speciale fietshoes met de maximale afmeting 120 x 90 cm, het voorwiel moet gedemonteerd zijn. In de InterCity´s en EuroCity´s kan er meestal wel een fiets worden meegenomen. Ook in de meeste regionale treinen kan in Duitsland de fiets worden meegenomen.

Fiets mee in de nachttrein naar Wenen en Innsbrück

NS meldt dat fietsen niet mee kunnen, in elk geval tot december 2021. De fiets moet u hiervoor demonteren en verpakken in een fietshoes of -koffer van maximaal 85×85 cm.

Eurostar Amsterdam – Parijs

Normaal gesproken kan de fiets mee met de Eurostar, tegen een speciaal tarief. Door de coronacrisis is dit echter momenteel niet mogelijk.

Fiets mee in TGV en Frankrijk

In een aantal gerenoveerde TGV´s treinen is het tegenwordig mogelijk een fiets mee te nemen. Dit geldt niet voor de meeste TGV’s vanuit Brussel. Een fiets mag gratis mee als deze in een fietshoes zit, met een maximale grote van 120 x 90 cm. Het voorwiel moet dan gedemonteerd zijn.

5 1 stem
Artikel waardering
5 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel Christine
6 jaren geleden

Hallo,
Waar mogen wij een dagticket kopen om onze fietsen on mmandag mee te nemen van Brussel tot Amsterdam??
Dank u van tevoren voor uw antwoord

Anouska
6 jaren geleden

Hallo,moet je ook een internationale fietskaart van €12 kopen voor de intercity Brussel?
Ik hoor graag snel een reactie

J. Dik
5 jaren geleden

Bij wie moet ik het aangeven om een vouwfiets mee te mogen nemen in de trein, en is daar een bagageruimte voor en waar kan ik dan zitten.
BVD

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  J. Dik

Als de vouwfiets ingeklapt is en hij geen zitplaats in beslag neemt, mag je de vouwfiets gewoon gratis meenemen (ook tijdens de spits). Je hoeft dit bij niemand te melden.

Meer informatie over het meenemen van een (vouw)fiets in de trein vindt u hier: https://www.ns.nl/reisinformatie/fiets-in-de-trein.html

Bart Suykerbuyk
2 jaren geleden

Hoeveel kost reis retour naar Berlijn vanuit Antwerpen-Cent met vouwfiets. En hoeveel kost ons dit? Want NMBS-App rekent fout of dit niet uit