fbpx

Fiets mee in de trein

klok 19 feb 2020 23:02

Update: onderstaande informatie is niet meer up-to-date. Per ingang van 12 mei 2020 mogen fietsen niet meer mee in de trein, ook niet in de daluren. Advies is om in Nederland een OV-fiets te huren. Dat kan op veel stations en ov-knooppunten.

Zowel in Nederland als in het buitenland kunt u onder bepaalde voorwaarden vaak uw fiets meenemen. In Nederland heeft u daarvoor een Dagkaart Fiets nodig (€ 6,-) en mag u niet in de spits reizen. Naar het buitenland heeft u een internationaal fietskaartje nodig, welke vaak € 12,- kost. Meestal is het verplicht om een reservering te maken. In hogesnelheidstreinen kunnen fietsen niet altijd worden meegenomen.

Fiets in de trein in Nederland

 • In de spits mag de fiets niet in de trein meegenomen worden. Die is van maandag tot en met vrijdag van 06:30 tot 09:00 uur en van 16:30 tot 18:30 uur. In de maanden juli en augustus geldt er geen beperking. In Fyra mag de fiets niet mee;
 • Om een fiets te mogen meenemen is een dagkaart fiets nodig (€ 6,00). Als de trein vol is, kan u gevraagd worden om de volgende trein te nemen. Bromfietsen en dergelijke mogen vanwege veiligheidsvoorschriften niet met de trein mee;
 • Vouwfietsen mogen gratis mee indien ingeklapt;
 • Op de MerwedeLingelijn (Arriva) mag uw fiets gratis mee in de trein.

Fiets mee in Thalys (Keulen / Amsterdam – Parijs)
Fietsen zijn aan boord van Thalys uitsluitend toegestaan als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (max. afmeting 120×90 cm). De fiets wordt dan als bagage gezien. Een vouwfiets is toegestaan mits deze is ingeklapt en verpakt.

Fiets mee in Intercity Brussel (Amsterdam – Brussel)
InterCity Brussel rijdt ieder uur, bij deze trein kan de fiets mee.

Fiets mee in InterCity Berlijn (Schiphol – Berlijn)
Het is toegestaan om een fiets mee te nemen in InterCity Berlijn. Daarvoor heeft u een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis. Daarnaast is een reservering voor uw fiets verplicht. Hiervoor betaalt u € 3 per enkele reis. U kunt maximaal één fiets per persoon meenemen. Ook een vouwfiets is toegestaan. Deze dient ingeklapt en verpakt te zijn. Voor een vouwfiets hoeft u geen reservering te maken.

Fiets mee in CityNightLine (o.a. Amsterdam – München / Zürich)
Het is toegestaan om fietsen mee te nemen op de City Night Line. U betaalt € 12 voor een internationaal fietskaartje enkele reis. Reserveren is gratis maar verplicht. De fiets wordt geplaatst in een ligrijtuig met bagage-afdeling. Er zijn per City Night Line (Amsterdam – München, Amsterdam – Zürich) maximaal 2 tandemplaatsen te reserveren. Zodra één tandemplaats gereserveerd wordt, zal het overgebleven aantal vrije fietsplaatsen verminderd zijn met twee fietsplaatsen. Let op: Bij een tandemreservering zijn nog wel 2 fietskaarten vereist.

Fiets mee in TGV en Frankrijk
In een aantal gerenoveerde TGV´s treinen is het tegenwordig mogelijk een fiets mee te nemen. Een fietskaartje voor de TGV kost circa € 10, reserveren verplicht. Een fiets mag gratis mee als deze in een fietshoes zit, met een maximale grote van 120 x 90 cm. Het voorwiel moet dan gedemonteerd zijn. Meer informatie over de fiets mee in de trein in Frankrijk: www.velo.sncf.com

Fiets mee in ICE en Duitsland
In de ICE kan uitsluitend een fiets worden meegenomen in een speciale fietshoes met de maximale afmeting 120 x 90 cm, het voorwiel moet gedemonteerd zijn. In de InterCity´s en EuroCity´s kan er meestal wel een fiets worden meegenomen. Hiervoor heeft u wel een speciaal treinticket nodig. Kosten: € 9,-. Maak wel een reservering voor uw fiets. Ook in de meeste regionale treinen kan in Duitsland de fiets worden meegenomen. Meer informatie is te vinden op bahn.de of in de folder Bahn und Bike.

Eurostar (Brussel  / Parijs – Londen)
Het is mogelijk (vouw)fietsen met Eurostar te vervoeren. Deze dienen te worden gedemonteerd en verpakt in een speciale hoes. Deze fietshoes mag niet groter zijn dan een normale koffer.
Voor reizigers tussen het vasteland en London is het daarnaast ook mogelijk de fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage. Het is wel aan te bevelen deze te verpakken in een hoes die de fiets beschermt én om een reisverzekering af te sluiten die het vervoer van de fiets dekt. De kosten voor het vervoer van fietsen als ingeschreven bagage zijn € 25,-. Het meenemen van tandems is niet toegestaan.

Zwitserland
Ook in Zwitserland kan in de meeste treinen de fiets worden meegenomen. Een dagkaart fiets kost anno 2011 18 CHF. Met deze dagkaart kan de fiets niet alleen in de trein worden meegenomen, maar ook op een aantal buslijnen in het land. Meer informatie over fiets & trein is te vinden op sbb.ch.

Oostenrijk
In Oostenrijk kan de fiets ook mee in de trein. Voor € 5,- kan de fiets mee met de regionale trein. Ook in de intercity kan de fiets mee, daarvoor is de prijs € 10,-, inclusief reservering. Voor internationale treinen geldt een tarief van € 12,-. 

Een deel van de informatie is afkomstig van NS International.

4 gedachten over “Fiets mee in de trein”

 1. Michel Christine schreef:

  Hallo,
  Waar mogen wij een dagticket kopen om onze fietsen on mmandag mee te nemen van Brussel tot Amsterdam??
  Dank u van tevoren voor uw antwoord

 2. Anouska schreef:

  Hallo,moet je ook een internationale fietskaart van €12 kopen voor de intercity Brussel?
  Ik hoor graag snel een reactie

 3. J. Dik schreef:

  Bij wie moet ik het aangeven om een vouwfiets mee te mogen nemen in de trein, en is daar een bagageruimte voor en waar kan ik dan zitten.
  BVD

  1. Erwin Wessels schreef:

   Als de vouwfiets ingeklapt is en hij geen zitplaats in beslag neemt, mag je de vouwfiets gewoon gratis meenemen (ook tijdens de spits). Je hoeft dit bij niemand te melden.

   Meer informatie over het meenemen van een (vouw)fiets in de trein vindt u hier: https://www.ns.nl/reisinformatie/fiets-in-de-trein.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.