fbpx

FNV Bondgenoten zet in op werkzekerheid van NS personeel

09 apr 2009 0:35

tag

Werkzekerheid voor al het NS-personeel, dat is het belangrijkste punt van inzet voor FNV Bondgenoten bij de cao-onderhandelingen die vandaag beginnen. In de huidige NS-cao, die tot 30 april dit jaar loopt, zit al een werkzekerheidafspraak voor het rijdend personeel, maar FNV Bondgenoten wil die verlengen tot 2015 en verbreden naar alle NS-medewerkers.

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten: "Wat ik van onze leden hoor is duidelijk: niemand mag de poort bij NS verlaten. Op dit moment is er veel onrust onder de mensen. Overal binnen NS zijn reorganisaties aan de gang en die leiden vaak tot verschraling van taken en van het vakmanschap".
Zonde, vindt Berghuis: "Het gaat goed met NS, maar toch moet er bezuinigd worden. Ik snap dat `gesomber´ niet. Waarom zou NS niet kunnen profiteren van de economische crisis? Juist nu potentiële reizigers twijfelen over hun vervoerskeuze? Maar dan moet NS wel investeren in dienstverlening, in zijn mensen dus".

FNV Bondgenoten wil ook dat de NS gaat investeren in veiligheid. "Het loopt de laatste tijd spuigaten uit met geweld tegen NS-personeel", zegt Berghuis. "We hebben laatst natuurlijk al met NS een akkoord gesloten over maatregelen om dat tegen te gaan. Maar die maatregelen wil ik verankeren in een speciale veiligheids-cao".

FNV Bondgenoten wil met NS een cao afspreken met een looptijd van 1 jaar met daarin een loonsverhoging van 3,5%. Ook wil de bond afspraken maken over verlaging van de werkbelasting en verruiming van de mogelijkheden om werk en privé om elkaar af te stemmen.

De cao van NS geldt voor ongeveer 15.000 mensen.