fbpx

FNV: gierigheidsprijs voor NS directeur Bert Meerstadt

22 mrt 2010 11:17

Bert Meerstadt, de man die bij zijn aantreden (2009) als president-directeur Nederlandse Spoorwegen aangaf geen salarisverhoging te willen en dit jaar zijn bonus ter beschikking stelde aan giro 555, mag vandaag de Gouden Grote Krent Award van FNV in ontvangst nemen.

De Award zal worden uitgereikt door een groep schoonmakers. Zo´n duizend schoonmakers staken al ruim een maand en hielden vorige week een zitactie op Utrecht Centraal, waar het vuil zich opstapelt. De schoonmakers-´Oscar´ wordt maandag rond 12.00 uur uitgereikt, meldt de vakbond.

Ze houden de grote opdrachtgevers verantwoordelijk voor de ´belabberde´ omstandigheden in de schoonmaaksector. De actievoerders willen een einde aan het ´krenterige´ gedrag van de opdrachtgevers en het ´slaafse´ gedrag van de schoonmaakbedrijven.

De acties van de laatste tijd zijn volgens de vakbond de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Naast driehonderd trein- en stationsschoonmakers staken ook de schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en Schiphol.

NS-Nedtrain is de grootste opdrachtgever. Om te stimuleren dat de NS zijn leven betert en schoonmakers met respect gaat behandelen, krijgt NS-directeur Meerstadt de Gouden Grote Krent Award.

Na de uitrijking van de Award zal FNV de zitactie te Utrecht Centraal beëindigen. De afgelopen dagen hield FNV een zitactie om zo de staking kracht bij te zetten. Maandag zal eveneens de onderhandelingen over de CAO weer worden hervat. Mochten de partijen er niet uit komen, dan zal FNV zich bezinnen op nieuwe acties.