fbpx
Foto: Wesseltje14 (CC BY-SA 3.0)

Geen groei voor Betuweroute

04 jun 2013 0:22

Van de Betuweroute is in 2012 minder vaak gebruik gemaakt dan verwacht. Het marktaandeel van de route bleef gelijk aan dat van 2011. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer.

Het aantal goederentreinen dat het afgelopen jaar over de Betuweroute reed is tien procent lager dan beheerder Keyrail verwachtte. Als oorzaak noemt Mansveld de slechte economische situatie. Vooral het vervoer van containers per spoor daalde sterk.

Op het A15-gedeelte van de Betuweroute, dat loopt van Zwijndrecht tot Zevenaar, reden wel meer treinen dan in 2011. De stijging van 4 procent komt neer op gemiddeld 433 treinen per week in beide richtingen.

Het marktaandeel voor spoorvervoer van de Betuweroute bleef ten opzichte van 2011 vrijwel gelijk. Het aandeel bedroeg 73 procent. Ook dat is minder dan verwacht, in 2012 had de Betuweroute 80 procent van het spoorvervoer tussen Rotterdam en Duitsland moeten afhandelen.

Voor dit jaar verwacht Keyrail een stijging van het aantal treinen met tien procent op het A15-tracé.

De Betuweroute riep vanaf het begin veel protesten op. De aanleg viel miljarden duurder uit dan gepland. Ook bleef vanaf de start in 2007 het gebruik ervan achter bij de verwachtingen. Sindsdien is het gebruik wel enorm toegenomen.

(c) Novum