fbpx

Geen krantje en croissantje met OV-chipkaart

17 jun 2009 0:45

(Novum) – Reizigers kunnen met de OV-chipkaart voorlopig nog geen krantje en croissantje kopen voor in de trein, bus of metro. Daarvoor is eerst toestemming van De Nederlandsche Bank (DNB) nodig, zei minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de chipkaart.

Vorige maand werd bekend dat Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, geen vergunning van DNB nodig heeft waaruit blijkt dat het nieuwe vervoersmiddel een wettig betaalmiddel is. Het hebben van deze zogeheten EGI-status leek lange tijd verplicht, maar een nieuwe Europese richtlijn beschikte anders. Voor betaalmiddelen voor een beperkt aantal diensten, zoals het openbaar vervoer, maakt Brussel een uitzondering. DNB zette daarop de aanvraag van TLS voorde EGI-status stop.

Als het dienstenaanbod wordt uitgebreid, bijvoorbeeld om de OV-chipkaart te gebruiken voor de aanschaf van een krantje en croissantje of voor het betalen van de fietsenstalling, moet TLS dat eerst melden bij DNB, zei Bos. Dan wordt bekeken of de OV-chipkaart alsnog een EGI-status moet hebben.

PVV´er Barry Madlener reageerde teleurgesteld op deze mededeling. "De OV-chipkaart is juist bedoeld om het gemak van de reiziger te vergroten. Dat mag dus kennelijk niet."