fbpx

Geen ontslag voor NS-top

19 jun 2013 21:00

De NS-top wordt niet direct oneervol ontslagen vanwege het Fyra-debacle. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagavond gezegd tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Fyra.

De bewindsman reageerde op een motie van de PVV, waarin Kamerlid Machiel de Graaf het aftreden van NS-directeur Bert Meerstadt en zijn medebestuurders eiste. Hij vindt dat het ´zonnekoningengedrag´ van de directeuren en commissarissen van NS mede heeft geleid tot het Fyra-debacle en riep op om schoon schip te maken.

Dijsselbloem is dat niet van plan. "Ik zie daar geen aanleiding toe." De minister kon zich niet vinden in de overwegingen van De Graaf, zei hij. "Ik ben niet van plan het vertrouwen in de zittende directie op te zeggen."

Meerstadt kondigde eerder zijn vertrek al aan. Deze week werd bekend dat hij na zijn vertrek nog een half jaar in dienst blijft van NS als adviseur. Volgens de SP is hiermee stiekem toch sprake van een riante vertrekpremie en Farshad Bashir riep Dijsselbloem op om hiermee niet in te stemmen.

"Er is geen sprake van een vertrekvergoeding. Dat hebben we juist weten te vermijden", zei Dijsselbloem. Er is in ´onderling overleg´ afgesproken dat Meerstadt nog zes maanden blijft als adviseur. Dat is een ´zakelijke afspraak´, aldus de minister. Hij wees er verder op dat Meerstadts opvolger een salaris krijgt dat een stuk lager is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *