fbpx

Geen treinen rond Brussel vanwege aanslag

22 mrt 2016 11:03

Van en naar de grootste stations in Brussel hebben dinsdag van 10:30 uur tot 16:00 uur geen treinen gereden. Dit vanwege terreuraanslagen op luchthaven en metro in Brussel. Vanwege de aanslagen is de Thalys uit de dienstregeling genomen. Ook de Eurostar en de TGV rijden niet van en naar Brussel. 

De Belgische spoorwegen NMBS riepen reizigers dinsdag direct na de aanslagen op om niet naar Brussel te reizen per trein. "Het treinverkeer is op dit ogenblik zwaar verstoord", verklaarde een woordvoerder. De stations van Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn om 16:00 uur weer geopend. De stations Schuman, Luxemburg en het station in de luchthaven blijven dinsdag de gehele dag gesloten.

Alhoewel het treinverkeer vanaf 16:00 uur weer hervat is, geldt dat niet voor de meeste internationale treinen. Zo zijn alle Thalys treinen dinsdag opgeheven en rijdt ook de intercity Amsterdam – Brussel nog niet. De stoptrein Roosendaal – Antwerpen rijdt wel.

Per station is er maar één grote ingang geopend. Treinreizigers die naar binnen willen moeten eerst door de beveiliging heen. Omdat veel reizigers al uren lang aan het wachten waren op een trein, ontstonden direct grote wachtrijen. Later kwam ook het forensenverkeer weer op gang, waardoor de rijen nog groter werden.

De treinstations in de Brusselse gemeenten Schaarbeek en Etterbeek zijn dinsdag aan het begin van de avond opnieuw afgesloten. Dat meldt de NMBS, waarom is onduidelijk. 

Na de aanslagen wemelt het van zwaarbewapende politiemensen rond Brussel Noord, ook agenten met honden en militairen. Alleen de hoofdingang is open. De overige toegangen zijn afgesloten met politielinten, zo ook het ondergelegen busstation. Het winkelgebied is eveneens nog verboden terrein. Reizigers turen onzeker naar het informatiebord waarop een onderscheid wordt gemaakt tussen treinen waarvan het vertrek bevestigd is en waarvan een vertrek nog onzeker is.

Doordat het treinverkeer ongepland werd stilgelegd, was er sprake van enige chaos. Een trein naar Brussel strandde daardoor te Roosendaal. Rond Antwerpen bleef het treinverkeer wel rijden, al zijn er ook daar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Eerdere berichten dat het station werd ontruimd, bleken niet te kloppen. Wel werden een aantal ingangen afgesloten en is er geen treinverbinding naar Brussel.

In verband met de bomaanslagen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie in Nederland besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden, zei de woordvoerder. Ook op de stations van Roosendaal en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, wordt extra gepatrouilleerd.

Het treinstation Gare du Nord in Parijs is dinsdagochtend deels ontruimd in verband met de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldden verscheidene Franse media. Vanaf Gare du Nord vertrekt normaal de Thalys naar Brussel en Amsterdam, die treindienst is echter al uit de dienstregeling gehaald.

Ook in Nederland was er even sprake van een mogelijke dreiging bij station Hoofddorp. De politie Haarlemmermeer heeft toen het station Hoofddorp dinsdagochtend ontruimd. Reizigers moesten hun reis per bus vervolgen. De politie heeft inmiddels laten weten dat het loos alarm was.

Treinreizigers die een treinkaartje voor de Thalys hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen of hun ticket omwisselen. Dat kan alleen voor treintickets die geldig zijn op 22 of 23 maart. Nog niet duidelijk is wanneer het treinverkeer weer op gang zal komen.

(c) Treinreiziger.nl / ANP