fbpx

Gemeente Amsterdam wil toeslag trein op Koninginnedag

09 jun 2011 14:50

De gemeente Amsterdam wil dat reizigers die op Koninginnedag naar Amsterdam afreizen, een toeslag moeten betalen voor hun treinkaartje. Dat is donderdag bekend geworden bij de presentatie van de begroting van de gemeente voor volgend jaar.

De toeslag is bedoeld om de schoonmaakkosten van het feest te dekken. De gemeente verwacht dat de prijs, als de toeslag er komt, op zo´n 1 tot 2 euro komt te liggen. De maatregel in vorm van een toeslag is nodig om de bezuinigingen door te voeren in de stad, die liggen op 208 miljoen euro.

Reactie NS
De gemeente zegt in gesprek te zijn met de Nederlandse Spoorwegen over de toeslag, maar die noemt het plan onuitvoerbaar. Het spoorbedrijf is overvallen door het plan. "We zijn pas op het laatste moment door de gemeente op de hoogte gebracht, dus we waren zeer verrast" zegt een woordvoerdster. 
Behalve dat de plannen onuitboerbaar zijn, ziet NS het ook als onwenselijk. Een woordvoerdster wijst erop dat de NS en de gemeente mensen de afgelopen jaren juist hebben gestimuleerd om met de trein naar grote evenementen te komen, onder meer om parkeeroverlast tegen te gaan. ´´Wij hebben een beetje het gevoel dat dit voorstel haaks staat op dat doel."

Incassobureau
Ook reizigersvereniging Maatschappij Voor Beter OV is niet te spreken over het idee. “De NS is niet het incassobureau van de gemeente Amsterdam,” aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie, “en bovendien staan wettelijke regels zo’n heffing in de weg.” 

Vrijbrief
De prijzen voor enkele reizen en retourtjes mogen namelijk niet zomaar verhoogd worden, alleen de inflatie en de infraheffingskosten van ProRail kunnen worden doorberekend. Voor Beter OV wijst er verder op dat zo´n toeslag als vrijbrief kan worden opgevat om allerlei troep op straat te gooien. "Dat kan nooit de bedoeling zijn. Bovendien maken ook automobilisten die niet met de trein komen rommel" zegt Spithorst.