fbpx

Gemeente Den Haag kondigt aanbesteding trein Brussel aan

De trein Den Haag – Brussel, die de gemeente Den Haag permanent gerealiseerd wil hebben, wordt aanbesteed. Dat meldt de OV-nieuwswebsite Treinreiziger.nl op basis van een aankondiging van gemeente Den Haag. Eerder toonden NS en Veolia al interesse in de treindienst.

De door gemeente Den Haag opgerichte The Hague Trains Holding (THTH) vraagt capaciteit aan op het Nederlandse en Belgische spoor, die ter beschikking komt aan de partij die de aanbesteding wint. Het is de bedoeling dat de dienst per 15 december 2013 van start gaat, en ook gaat rijden via Brussel Airport. 

Zo aag mogelijke vergoeding
"THTH is voornemens een vervoerder te selecteren die kan voorzien in een intercityverbinding van Den Haag, via Delft, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal naar Brussel. THTH stelt eisen aan de te verrijden dienstregeling en de kwaliteit van het vervoer. De vervoerder draagt het exploitatierisico en ontvangt geen, althans een zo laag mogelijke, vergoeding van THTH", zo staat er in de aankondiging van de aanbesteding te lezen.

Huidige verbinding
Op dit moment rijdt er een tijdelijke trein tussen Den Haag en Brussel, die de uitgevallen Fyra vervangt. Het is de bedoeling dat deze trein verdwijnt als de Fyra weer gaat rijden, alhoewel het spoorbedrijf ook onderzoekt of de verbinding blijvend in stand kan worden gehouden. In de oorspronkelijke plannen zou er ook een Fyra gaan rijden tussen Den Haag en Brussel. Die trein heeft staatssecretaris Mansveld echter opgegeven, omdat België niet bereid was een extra treinstel voor de verbinding aan te schaffen. Voor gemeente Den Haag was dat aanleiding om vervolgens zelf het initiatief te nemen om toch een treinverbinding een blijvende treinverbinding met België te krijgen.

Foto: De voormalige Benelux Amsterdam – Brussel