fbpx

Genomineerden De Blije Reizigers Prijs 2013 bekend (Nationale OV-Prijs)

Wat is de beste OV-verbetering van 2013? De jury van de Blije Reizigers Prijs 2013 – zoals de Nationale OV-Prijs is gaan heten – heeft uit ruim veertig inzendingen drie ideëen genomineerd. HTM, SocialCoupé en de voorzitter van Stichting Open Geo zijn de drie overgebleven kanshebbers op de titel.

Deze drie genomineerden presenteren zichzelf op 7 november tijdens het jaarcongres van Railforum aan ruim 300 sleutelfiguren uit de openbaarvervoersector. Doel van deze prijs is de winnaar te helpen bij het landelijk uitrollen van het initiatief om het OV voor de reiziger plezieriger te maken.

HTM
Bij een aantal inzendingen blijkt dat bedrijven, overheden en vervoerders zeer creatief zijn om het gebruik van de OV-chipkaart klantvriendelijker te maken. Zo hoeven toeristen in Den Haag geen OV-chipkaart meer te kopen, maar ze kunnen er een lenen bij het hotel. De reis wordt vervolgens afgerekend via de hotelrekening. Dit idee van de HTM is genomineerd voor de eerste editie van de Blije Reizigers Prijs.

Open Geo
Het merendeel van de inzendingen betrof applicaties die reizen per OV voor de reiziger plezieriger maken. Soms voor specifieke doelgroepen zoals de OV-coach voor kinderen in het speciaal onderwijs, soms voor alle reizigers zoals “Live OV”. Voor slimmer reizen, met actuele data en multimodaal, neemt de ontwikkeling van apps een vlucht. Al deze apps kan men bouwen doordat de data steeds vaker vrij ter beschikking wordt gesteld. Volgens de jury is dat mede te danken aan Stefan de Konink van Stichting Open Geo, die om deze reden ook genomineerd is voor de prijs.

SocialCoupé
Ook de SocialCoupé, een initiatief van Jop Doets en Laurent Lubbers zijn voor de prijs genomineerd. Volgens de jury is de trein de ideale plek om andere mensen te ontmoeten, en speelt de SocialCoupé daar goed op in. 

Reizen op rekening
Een aantal andere verbeteringen zijn niet genomineerd, maar worden wel door de jury geroemd. Bijvoorbeeld het reizen op rekening. De jury hoopt dat na de zakelijke markt ook snel de consumentenmarkt op rekening kan gaan reizen. Daarbij ziet de jury vooral meerwaarde in de ov-chipkaart als de reiziger achteraf het beste tarief verrekend krijgt dat bij zijn reisgedrag past.

Reikhalzend
Ook de website ovchipkaartabonnementen.nl ziet de jury als mooie verbetering. De jury kijkt bovendien reikhalzend uit naar het project Multimodale Reisinformatie van onder andere de Provincie Noord-Brabant.

Winnaar
Wie de uiteindelijke winnaar is van de ‘De Blije Reizigers Prijs 2013’, wordt duidelijk op 7 november.