fbpx

Geweld in trein vaker gemeld

(Novum) Ondanks forse investeringen in de verbetering van de veiligheid waren er de eerste drie maanden van het jaar toch meer meldingen van geweldsincidenten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een vertrouwelijk veiligheidsrapport van de NS. De meeste incidenten hebben te maken met zwartrijders.

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zegt in de krant dat er geen sprake is van meer geweld. Door maatregelen tegen geweld zou juist de bereidheid van NS-medewerkers om geweld te melden zijn toegenomen. De NS spreekt van een goede samenwerking met de politie.

Meldingen
Conducteurs vroegen in maart tweeduizend keer om hulp van politie en veiligheidsteams. Dat is vijfhonderd keer meer dan het maandelijkse gemiddelde van 2009.
Daarbij gaat het vooral om zwartrijders, maar ook werd er 68 keer fysiek geweld gebruikt, 218 een conducteur bedreigd, 303 keer gescholden en vier keer gedreigd met een wapen.

Spoorwegpolitie
FNV Bondgenoten eist dat er 250 extra spooragenten worden ingezet. De vakbond die al langer pleit voor verbetering van de veiligheid in de treinen vindt dat er teveel wordt bezuinigd op de spoorwegpolitie.