fbpx

Gezichtsscan moet ongewenste tramreizigers weren

11 sep 2011 10:37

De Rotterdamse stadsvervoerder RET begint een proef met automatische gezichtsherkenning. De trams op één tramlijn zijn uitgerust met camera´s die mensen met een ov-verbod eruit moeten pikken. De proef begint volgende week en duurt een jaar. Dat meldt een woordvoerder van RET zaterdagochtend. De kosten voor de proef bedragen tweehonderdduizend euro.

De proef wordt gehouden bij tram 2 (Charlois – Maashaven – Groene Tuin), een lijn waar de meeste zwartrijders zijn en veel incidenten gebeuren. In de trams waarin de proef wordt gehouden hangen meerdere camera´s. Aan de hand van negentien punten wordt elk gezicht vergeleken met foto´s van mensen met een ov-verbod die in een databank zijn opgeslagen. Bij een positieve match krijgt de bestuurder een seintje. De conducteur kan de betreffende persoon vervolgens aanspreken.

De RET wil kijken of het gebruik van gezichtsherkenning kan bijdragen tot een betere handhaving van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De helft van de kosten voor de proef wordt gedragen door de RET. Het Openbaar Ministerie betaalt de andere helft.