fbpx

GroenLinks eist toilet in trein van Schultz

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) moet de NS alsnog snel verplichten om toiletten in te bouwen in de nieuwe Sprinters. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wil het benodigde geld hiervoor reserveren tijdens de begrotingsbehandeling van Verkeer en Waterstaat, laat zij woensdag weten.

Over de kwestie wordt al lang gesteggeld. Oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) verzette zich altijd tegen het inbouwen van toiletten in de nieuwe generatie stoptreinen. Het ging ten koste van de ruimte en de veiligheid in de treinen. Het was ook niet nodig, omdat met de treinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt. Wel zegde hij dit voorjaar toe om bij wijze van compromis op 115 toiletloze treinstations alsnog wc´s te bouwen.

VVMC
Van Gent noemt een toilet in iedere trein echter een ´must´. "NS is trots dat je in 2013 in alle intercitytreinen kunt internetten. Het zou fijn zijn als we tegen die tijd ook in alle treinen kunnen plassen." Ook de vakbond voor rijdend personeel VVMC luidde onlangs de noodklok over wc-loze treinen en eiste op zeer korte termijn een oplossing van de NS.

Dwaling
Het Kamerlid heeft haar hoop nu gevestigd op de nieuwe minister. "Ik denk dat de hele Kamer en een miljoen mensen die dagelijks van de trein gebruikmaken, zullen applaudisseren als zij deze dwaling uit het verleden rechtzet." Het Kamerlid zal tijdens de begrotingsbehandeling zo nodig een amendement indienen om het benodigde geld op tafel te krijgen.

Schuiven
Het inbouwen van de toiletten zal ongeveer ´enkele tientallen miljoenen´ kosten, verwacht Van Gent, maar dat kan de spoorsector zelf betalen. "ProRail heeft in de periode tussen 2005 en 2012 aanbestedingsmeevallers van bijna 240 miljoen euro, dus daar valt best wat te schuiven." 

Arriva
Of Van Gent zich ook richting Arriva zal richten, is onduidelijk. Ook de Arriva treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen hebben geen toilet. Datzelfde geldt voor treinen in de Achterhoek, waar Arriva vanaf december 2012 de treindienst gaat verzorgen. Ook Syntus heeft op haar treinen geen toilet.