fbpx
Foto: Herman Opmeer

Grote prijsverschillen bij Dal Korting abonnementen

10 nov 2015 12:58

Diverse regio´s bieden abonnementen aan waarmee reizigers in de daluren met korting kunnen reizen. Zo kunnen busreizigers in Noord-Brabant al voor 11,25 euro een jaar lang 40 procent korting krijgen tijdens de daluren. In Noord-Holland wordt voor een vergelijkbaar product 90 euro gevraagd (7,50 euro per maand).

Dat de regionale verschillen zo groot zijn, is nauwelijks aan de reiziger uit te leggen. Bovendien is het moeilijk uit te leggen dat een landelijk kortingsabonnement voor de in het algemeen tragere bus vele malen duurder is dan een kortingsabonnement voor de trein. Zo betaal je maar liefst 175 euro om altijd 20% korting in de bus in heel Nederland te kunnen krijgen. Een optie om alleen in de daluren in heel Nederland in de bus, tram en metro korting te krijgen bestaat niet. Voor treinreizigers kost 40% korting tijdens de daluren slechts 50 euro per jaar.

Volgens de stadsregio Amsterdam zijn de enorme prijsverschillen tussen het kortingsproduct van bijvoorbeeld Noord-Brabant en Noord-Holland wel uit te leggen. "In Noord-Brabant is Dal Korting in de plaats gekomen van de reguliere abonnementen. Dat is bij ons niet het geval. Bij ons is het dalabonnement in aanvulling op de reguliere abonnementen. Dat zorgt ervoor dat de situatie anders is en dat er hier een andere prijs gevraagd wordt."

Ondanks dat dalkorting in Noord-Holland veel meer kost dan elders in Nederland is het volgens de stadsregio Amsterdam nog steeds een aantrekkelijk product. "Het omslagpunt in de regio Waterland ligt al bij het maken van ongeveer 6 enkele reizen in de daluren. Mensen hebben voordeel van dit product, anders zouden wij het niet aanbieden."

Overigens zijn er ook regio´s waar je helemaal niet met korting kunt reizen tijdens de daluren. Dat geldt bijvoorbeeld in Amsterdam zelf. Volgens de Stadsregio zijn de bussen en trams in de hoofdstad ook tijdens de daluren al voldoende gevuld, daarom worden Amsterdamse reizigers niet gestimuleerd om tijdens de daluren te reizen. 

Amsterdam is niet de enige regio zonder dalurenkorting: ook Rotterdam biedt zoiets niet aan. Wel kunnen OV-gebruikers in Rotterdam voor 73 euro een heel jaar lang 20% korting krijgen, inclusief tijdens de spitsuren. Een variant met 40% kost 267 euro per jaar (22,30 euro per maand).

Een jaar lang korting tijdens de daluren. Wat kost het? 

  • Dal Korting Oost-Nederland: 7,50 euro per jaar (20% korting)
  • Dal Korting Noord-Brabant: 11,25 euro per jaar (40% korting)
  • Dal Korting Arriva Zuid-Holland: 15,30 euro per jaar (40% korting)
  • Altijd Korting Qbuzz Groningen & Drenthe: 48 euro per jaar (4 euro per maand, 40% korting dal, 20% korting ochtendspits)
  • Altijd Korting U-OV Utrecht: 76 euro per jaar (40% korting Dal, 20% korting ochtend en avondspits) 
  • Dal Korting Waterland (+ Zaanstreek vanaf 2016): 90 euro per jaar (7,50 per maand, 40% korting)

Zie ovchipkaartabonnement.nl voor informatie over alle abonnementen in het Nederlandse openbaar vervoer.

Foto: EBS Herman Opmeer.