fbpx

GVB: waarschijnlijk zeven extra doden door dieselrook

15 dec 2015 22:40

Van alle buschauffeurs en monteurs die tussen 1990 en 2010 bij het GVB werkten, overlijden er naar verwachting zeven aan longkanker doordat ze hebben gewerkt in dieselrook. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van een onderzoek van het GVB. Tussen 1990 en 2010 werkten er zo´n 1042 chauffeurs en monteurs bij het bedrijf.

Het GVB liet het onderzoek doen naar aanleiding van klachten van oud-werknemers. De monteurs in de garages van het GVB liepen relatief het meeste risico. Van elke veertig monteurs die twintig jaar in de garage werkten, overlijdt er naar verwachting één aan longkanker door het werken in dieselrook. Bij buschauffeurs is dat 1 op de 207. Volgens de onderzoekers moeten de berekeningen gezien worden als grove schattingen.

Het rapport spreekt van een ´marginaal verhoogd risico´. De onderzoekers stellen dat een deel van de sterfgevallen kan worden verklaard door de vervuilde Amsterdamse buitenlucht. Ook wijzen ze erop dat mensen die een pakje sigaretten per dag roken een veel grotere kans hebben op longkanker dan mensen die dagelijks werken in dieseldampen.

Volgens het GVB toont het onderzoek niet aan dat werknemers in het verleden te veel risico hebben gelopen. Het vervoersbedrijf benadrukt dat de onderzoekers ook studies bij vervoersbedrijven in het buitenland hebben meegenomen. Uit deze studies blijkt dat er een marginaal verband is tussen longkanker en het werken in dieselrook.