fbpx

Hekken verminderen hinder onderhoudswerkzaamheden

26 aug 2014 17:50

Onderhoudswerkzaamheden zullen in 2015 minder treinreizigers hinderen. Vooral tussen Amsterdam en Schiphol, waar nu de trein nog drie nachten per week vervangen wordt door bussen, neemt de hinder af. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekend gemaakt. 

Sinds dienstregeling 2014 neemt ProRail in beginsel bij onderhoudswerkzaamheden alle sporen op een traject buiten gebruik. Daardoor worden diverse late-avondtreinen op sommige dagen door bussen vervangen. Het nachtnet bij Delft en Schiphol wordt structureel enkele dagen per week vervangen door bussen.

Hekwerk
In de dienstregeling 2015 gaat het nachtnet weer zes dagen per week rechtstreeks via Amsterdam Centraal en Schiphol. "Door specialisten van ProRail is gezocht naar het uitvoeren van werkzaamheden op een spoor terwijl op het spoor ernaast de trein blijft rijden. In de veiligheidsregelgeving is dat normaal gesproken niet mogelijk. Om dat wel te realiseren moesten er hekken worden geplaatst tussen de sporen om een veilige werkplek te garanderen", legt een woordvoerster van ProRail uit.

Omreizen via Bijlmer
In de nacht van dinsdag op woensdag zal de dienstregeling aangepast blijven, omdat de spoorbeheerder dan aan beide sporen onderhoud moet uitvoeren. In die nacht zal er een pendeltrein rijden tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer. In Amsterdam Bijlmer moet er dan worden overgestapt op de reguliere nachttrein naar Amsterdam Centraal, die dan extra stopt in Amsterdam Bijlmer. 

Minder vaak bussen
Reizigers naar Schiphol zullen in 2015 dus minder vaak per bus worden vervoerd. Toch zal het incidenteel blijven voorkomen. Eens per vier weken zal namelijk het hele baanvak Leiden – Schiphol – Amsterdam buiten bedrijf genomen worden. Dat gebeurt in een nacht van zondag op maandag, waarin de treinen vervangen worden door bussen.

Per december
De gewijzigde manier van werken gaat niet per direct in, maar per 14 december 2014. Dan gaat de dienstregeling 2015 in. "Dit is een grote verandering en dat betekent dat het pas per start van de nieuwe dienstregeling wordt verwerkt. Bij de start van de nieuwe dienstregeling gaat ook het nieuwe onderhoudscontract van de beheerder van de infra in", aldus ProRail.

Andere plekken
Op andere plekken blijft de hinder van onderhoudswerkzaamheden onveranderd. Zo blijven de nachttreinen tussen Den Haag en Rotterdam een paar nachten per week via Gouda rijden in plaats van via Delft. Er rijden op dat moment wel bussen naar Delft.