fbpx

Hogesnelheidstrein NS Hispeed gaat Fyra heten

07 jul 2009 17:06

De Nederlandse hogesnelheidstrein die tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Brussel dienst gaat doen gaat Fyra heten. Dat heeft NS International samen met de Belgische spoorwegen NMBS vandaag bekend gemaakt. Tot nu toe werd de trein aangeduid als V250, en door treinliefhebbers ook wel Albatros genoemd.

NS International directeur Michiel van Roozendaal maakte samen met de Michel Jadot, directeur NMBS de naam Fyra bekend. Michiel van Roozendaal: “Met de onthulling van deze trein van AnsaldoBreda komt de aansluiting van Nederland op het Europese hogesnelheidsnetwerk naderbij. Dat is voor onze klanten en óók voor Nederland een belangrijke positieve ontwikkeling. Europese steden komen nog dichter bij elkaar te liggen. Met Fyra kunnen reizigers zich sneller, makkelijker en comfortabeler verplaatsen”. Michel Jadot: “Brussel ligt in het centrum van het Europese hogesnelheidsnetwerk. De ontbrekende schakel van Brussel en Antwerpen naar het Noorden wordt straks met deze nieuwe trein aan het netwerk vastgemaakt. Amsterdam ligt dan op 1 uur en drie kwartier van Brussel. Een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de relaties tussen onze twee landen”.

De trein was al eerder – op 28 april – in Nederland aangekomen, maar toen was de naam Fyra nog niet bekend gemaakt.  De hogesnelheidstrein die maximaal 250 km/uur rijdt, zal ingezet worden op het traject Amsterdam – Schiphol – Rotterdam – Antwerpen – Brussel en Amsterdam – Schiphol – Rotterdam – Breda. De vandaag getoonde hogesnelheidstrein, gebouwd door AnsaldoBreda in Italië, is een prototype. Dit houdt in dat hij aan de buitenkant volledig gereed is maar aan de binnenzijde voorzien is van meet- en testapparatuur. Binnenkort start het testrijden op de HSL-Zuid in Nederland en de hogesnelheidslijn L4 in België. De testen worden uitgevoerd in opdracht van AnsaldoBreda, die gedurende het testprogramma eigenaar blijft van de trein. Na afloop van het testprogramma gaat de trein terug naar de fabrikant AnsaldoBreda in Italië om te worden afgebouwd.

NMBS en NS International hebben samen 19 hogesnelheidstreinen (NMBS wordt eigenaar van 3 Fyra treinstellen en NS International eigenaar van 16 stellen). Deze hogesnelheidstrein is de eerste trein die inzetbaar is in het hele netwerk van de Europese Unie doordat de trein voldoet aan TSI (Technical Specifications for Interoperability). Afhankelijk van de testresultaten van onder andere TSI en ERTMS (het gekozen veiligheidssysteem in Europa), zullen de hogesnelheidstreinen naar verwachting een jaar na de start van de testen ingezet worden op het traject Amsterdam-Brussel. Bij de ingebruikname van de hogesnelheidslijn zal eerst met tijdelijk materieel (Traxx locomotief en ICR-rijtuigen) worden gereden met een snelheid van 160 km/uur. Pas in een later stadium zullen de Fyra treinen hun intrede doen in de reizigersdienst,

Met Fyra bieden NS International en NMBS snelheid en comfort aan de klant. Zo zal een treinreis Amsterdam – Brussel, van stadscentrum naar stadscentrum, nog maar 1u46 minuten duren, terwijl de treinreis Rotterdam – Schiphol in 20 minuten wordt afgelegd. Bovendien kan de klant straks gemakkelijk online tickets kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *