fbpx

Hogesnelheidstrein V250 medio september naar NS Hispeed

08 jul 2011 15:53

Het eerste treinstel van het type V250 zal medio september aan NS International worden overgedragen. Uiterlijk in het voorjaar van 2012 verwacht NS International de treinen te kunnen inzetten. Vanaf dat moment zal de Fyra 250 kilometer per uur gaan rijden. Dat is nu nog 160 kilometer per uur.

De treinstellen hadden reeds in 2007 geleverd moeten worden; door problemen bij fabrikant AnsaldoBreda is de levering vertraagd. Het eerste treinstel rolde weliswaar al in 2008 van de band, maar moest toen nog uitvoerig getest worden. Dat gebeurde eerst op een testbaan bij het Tsjechische dorp Velim, en sinds 2009 is het prototype in Nederland. AnsaldoBreda is momenteel bezig om de toelating te regelen, dat moet deze zomer worden afgerond. Daarna zullen de treinen aan NS International worden overgedragen en volgen er proef- en afnameprocedure´s.

De nieuwe treinstellen zullen als eerste worden ingezet in de treindienst Amsterdam – Brussel.  "Volgens de informatie die wij tot vandaag van de Italiaanse treinconstructeur krijgen, zullen we de nieuwe commerciële dienst inderdaad in december kunnen opstarten" aldus een NMBS woordvoerder eerder deze week. NS International wil zich echter niet aan een datum vastpinnen. "Het kan ook begin 2012 worden".

Uiterlijk eind 2012 moet de dienstregeling via de HSL op volle sterkte zijn. Op dat moment rijden er 5 Fyra´s per uur tussen Amsterdam en Rotterdam, waarvan 2 door naar Breda en 1 door naar Brussel. Als de Fyra op volle snelheid gaat rijden, zullen de toeslagen mogelijk omhoog gaan. Medio oktober 2011 verwacht NS International de tarieven voor de Benelux naar het consumentenplatform Locov te zenden.

Foto: Mathijs Bakker