fbpx

Honderden spoormedewerkers voeren actie

23 nov 2009 16:05

tag

(Novum) – Enkele honderden medewerkers van verschillende spooraannemers hebben maandag actiegevoerd bij het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht. Dat meldt een woordvoerder van FNV Bouw, een van de organisatoren van de actie. De actievoerders verzetten zich tegen de vele arbeidsplaatsen die verdwijnen en eisen werk.

ProRail moet volgens de medewerkers meer projecten opzetten en meer geld uittrekken voor onderhoudscontracten. Er zouden al achthonderd arbeidsplaatsen zijn verdwenen en dit dreigen er nog meer te worden. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het spoor, vrezen ze.

Draadbreuk
Onder anderen GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent zou tijdens de actie haar gezicht laten zien, maar zij moest verstek laten gaan. De reden dat zij niet kwam opdagen zorgde voor gejoel onder demonstranten: een draadbreuk in de bovenleiding tussen Amersfoort en Zwolle.

Gouden dwarsligger
Tijdens de actie kreeg ProRail-directeur Bert Klerk de gouden dwarsligger, een wisseltrofee die maandag voor het eerst werd uitgereikt. Klerk deed volgens de FNV een toezegging: hij wil met de bedrijven waarvoor de actievoerders werken gaan kijken of ze ´de scherpste kantjes van de marktwerking´ kunnen halen.

Politiek
Op de vraag wat die scherpe kantjes dan zijn, had hij volgens de FNV-zegsvrouw echter geen goed antwoord. "Volgens hem ligt het aan de marktwerking en daar gaat de politiek over."

De komende tijd gaan de vakbonden nogmaals bij de Tweede Kamer en minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) aandringen op maatregelen.